Премиерът Бойко Борисов пристигна в Египет, по покана на президента Абдел Фатах ал Сиси, където утре ще участва в официалното откриване на новата военноморска база "Бернис" на брега на Червено море, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

На летището в Кайро премиерът Борисов бе посрещнат от министъра по парламентарните въпроси на Египет Алаа Фуад.

Базата "Бернис" е стратегически пункт по осигуряването на южния фланг на страната. Това е една от трите нови военноморски бази на бреговете на Средиземно и на Червено море, чието създаване Египет обяви през 2017 г. Заедно с други подобни бази в страната се дава възможност военното ръководство на Египет да създаде за първи път два военноморски флота: единия в Средиземноморския регион, а втория - в Червено море, което представлява качествено ново развитие на египетските въоръжени сили.

По време на посещението си в Египет премиерът Борисов ще проведе среща с президента Абдел Фатах ал Сиси. Във фокуса на разговора им ще бъде двустранното сътрудничество в политическата и в икономическата сфера, както и в енергетиката, културата, образованието. Акцент ще бъде поставен и върху подкрепата, която България ще продължи да оказва на Египет в борбата с тероризма и религиозния екстремизъм.

Египет иска решителни и колективни действия срещу държави, подкрепящи тероризма

Египет иска решителни и колективни действия срещу държави, подкрепящи тероризма

Нараства напрежението Египет-Турция и Египет-Катар

Разширяването на двустранното сътрудничество в тази област ще допринесе за сигурността в регионите на Близкия Изток и Балканите, посочват от МС.

Първата среща между българския министър-председател Бойко Борисов и египетския президент Абдел Фатах ал Сиси се проведе в кулоарите на годишната 73-а сесия на Общото събрание на ООН през септември 2018 г., където двамата лидери се договориха за практическо активизиране на партньорството.

В резултат на заявената и от двете страни добра воля за сътрудничество, на 23-24 октомври 2018 г. премиерът Бойко Борисов бе на двудневно посещение в Кайро. На 24-25 февруари 2019 г. той участва в първия по рода си форум на най-високо равнище между ЕС и Лигата на арабските държави в египетския курорт Шарм Ел-Шейх, където също разговаря с египетския президент Сиси. В рамките на срещата им тогава бе потвърдена волята за развитие на двустранните отношения.