Министър-председателят на Финландия Сана Марин се извини за това, че е посетила нощен клуб часове след като е влязла в контакт с човек, заразен с Covid-19. Това предаде BBC.

Сана Марин отишла на парти в дискотека в Хелзинки в събота, след като малко по-рано външният ѝ министър дал положителен резултат за коронавирус. Първоначално й е било казано, че не е необходимо да се изолира, тъй като е ваксинирана, но по-късно Марин пропуснала SMS, който я съветвал все пак да го направи.

36-годишният премиер на социаллдемократите във Финландия заяви, че текстовото съобщение, което я съветва да избягва социални контакти, е изпратено на служебния ѝ телефон, който тя е оставила вкъщи. Когато видяла SMS-а в неделя, тя спешно си направила тест за Covid и резултатът бил отрицателен.

Първоначално Марин защити действията си с аргумента, че е следвала съвета на държавния си секретар. Но в публикация във Facebook по-късно тя се извини и заяви, че е трябвало да провери два пъти указанията и да направи по-добра преценка на ситуацията.

Съгласно финландските Covid мерки всеки, който е с две дози ваксина, не е задължен да се изолира, ако влезе в контакт със заразен. Препоръчва се обаче хората да избягват социални контакти, ако чакат достъп до тест за коронавирус. В отделни насоки за министри и служители на правителството също се препоръчва изолиране непосредствено след контакт с хора с положителни проби.

Финландия призова ЕК да ускори доставките на ваксини

Финландия призова ЕК да ускори доставките на ваксини

Марин изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен