Премиерът на Ирак Адил Абдул Махди обяви, че в страната има голяма конспирация срещу законната власт, съобщава "Ал Сумария".

Той допълва, че има злощастни инциденти по време на демонстрациите и Комисията по установяване на факти публикува доклад по този въпрос. Част от насилието е извършвано от анонимни и маскирани лица, обяснява Махди.

Премиерът коментира, че правителството е в състояние на отбрана и въпреки конспирациите и сериозния натиск, правителството продължава да поема отговорност за защита на гражданите.

САЩ настоява за предсрочни избори  в Ирак

САЩ настоява за предсрочни избори в Ирак

ООН призовава "всички регионални и международни играчи да не се намесват във вътрешните работи на Ирак "

Иракските власти обявиха и освобождаването на 2500 души, арестувани по време на последните демонстрации, добави Махди пред парламента. Той също обяви, че иракското правителство е започнало да формира и обучава иракски сили за сигурност за поддържане на реда.

Иракски представители по-рано заявиха, че трима протестиращи са убити и 35 ранени от силите за сигурност в Южен Ирак на фона на продължаващото насилие. Антиправителствените протестиращи блокираха пътища, свързващи Дивания и Наджаф, в южния район на Ирак.

Служители на сигурността и болницата заявиха, че двама протестиращи са убити предишната нощ. Тогава силите за сигурност са стреляли, за да разпръснат тълпи в Кербала.

Серия от атентати разтърсиха Багдад

Серия от атентати разтърсиха Багдад

Напрежение в столицата на Ирак

Междувременно училищата са временно затворени за два дни от съображения за сигурност в иракската провинция Мутана, съобщава губернаторът на Мутана Мохамед Али ал Хасани.

Протестиращи пречат на трафика и пътищата от Кербала до столицата Багдад.

"Ние се опитваме в парламента и правителството, да коригираме много политически грешки. Ние приемаме критиката, всяко правителство допуска грешки", обяснява премиерът Махди.

Най-малко 350 души са убити и хиляди са ранени от началото на протестите в Ирак.

Ирак затваря южната граница с Иран

Ирак затваря южната граница с Иран

Техеран е поискал затварянето на границата заради протестите