САЩ призоват Ирак да проведат предсрочни избори, тъй като все повече хора стават жертва на продължаващи антиправителствени протести, за които Багдад твърди, че са подкрепяни от чужбина елементи, съобщава "ПрессТВ".

В изявление, Белият дом иска иракското правителство "да спре насилието срещу протестиращите и да изпълни обещанието на президента Салих да приеме избирателната реформа и да проведе предсрочни избори".

"Съединените щати са сериозно загрижени от продължителните атаки срещу протестиращи, граждански активисти и медии, както и ограниченията на достъпа до интернет в Ирак", се казва в съобщението.

САЩ подкрепя протестиращите в Ирак, след като те заляха улиците за първи път в началото на октомври, изразявайки гнева си за корупцията и лошите условия на живот в една от най-богатите  на енергийните ресурси страни в света.

Според комисията по правата на човека на иракския парламент, досега в са загинали 319 души, включително демонстранти и представители на силите за сигурност.

В Ирак няколко пъти са задържани въоръжени лица и снайперисти, които убиват и полицаи, и протестиращи, порицани са войници, които прибягват до прекомерна сила при справяне с протестите.

Поредни протести в Ирак взеха десетки жертви, стотици са ранените

Поредни протести в Ирак взеха десетки жертви, стотици са ранените

Протестите в Ирак доведоха до смъртта на повече от 300 души, докато около 15 000 бяха ранени

Правителството на Абдул Махди предприе някои стъпки за справяне с вълненията, включително организиране на раздаване на пари на бедните и създаване на възможности за работа на завършилите колежи.

Демонстрантите заявяват, че няма да отстъпят, ако настоящото правителство не подаде оставка.

Огромният натиск върху Махди да подаде оставка е частично приписан от някои експерти върху Вашингтон, който виждат премиера като основна пречка за продължаващо военно присъствие в арабската страна.

Когато миналия месец президентът Доналд Тръмп обяви, че ще изведе американските сили от Северна Сирия и ще ги настани в Ирак, Махди предупреди, че присъствието не е разрешено и на войниците ще бъде предоставен ограничен престой, докато не се отправят обратно към собствената си страна.

Президентът на Ирак: Съюзниците на САЩ са притеснени от ненадеждността им

Президентът на Ирак: Съюзниците на САЩ са притеснени от ненадеждността им

"Силата на САЩ се поставя под въпрос по много, много сериозен начин

Махди поддържа и тесни връзки с Иран, което е важен фактор за натиска на САЩ за неговата оставка.

Президентът Салих вече обяви, че Махди ще подаде оставка, след като влезе в сила нов закон за изборите и бъде избран неговият заместник.

Премиерът, който е под натиск от силния шиитски мюсюлмански духовник аятолах Али Систани, както и силен лидер на милициите Муктада Садр да изпълни исканията на протестиращите, обеща още повече промени, включително избирателната реформа.

Иракските лидери, които се срещнаха в Багдад в неделя, се съгласиха, че избирателната реформа може да насърчи младите да поемат по-активна роля в политиката и да внесат повече разнообразие на политическа сцена, в която доминират няколко партии от 2003 г.

Помпео: Иракското правителство да се вслуша в протестиращите

Помпео: Иракското правителство да се вслуша в протестиращите

Десетки хиляди иракчани се стекоха по улиците в центъра на Багдад

Междувременно мисията на ООН за Ирак (UNAMI) представи новото си предложение за разрешаване на продължаващата ситуация. Предложението описва подробно набор от принципи и мерки, които са предназначени да отговорят навреме на исканията на протестиращите.

ООН предупреждава, че има риск мирните демонстрации да бъдат "отвлечени" и се увеличава рискът всеки опит за истинска промяна да се провали. "Следователно времето е от съществено значение, както и осезаемите резултати."

Принципите включват защита на живота, гарантиране на правото на мирни протести, максимална сдържаност при справяне с протестите и привеждане на виновниците към отговорност.

Предложението също така приканва и двете страни да действат в рамките на закона по всички въпроси, включително в работата с публични и частни имоти. Мерките трябва да бъдат приложени за по-малко от седмица.

Непосредствените мерки включват също призив "всички регионални и международни играчи да не се намесват във вътрешните работи на Ирак и да зачитат суверенитета му".

"Амнести интернешънъл" също отправя призив, към иракските власти да спрат така нареченото "незаконно използване на смъртоносна сила".

"Иракските власти трябва незабавно да наредят прекратяване на това безмилостно, незаконно използване на смъртоносна сила", заяви Хеба Мораиеф, директор на "Амнести Интернешънъл" за Близкия Изток и Северна Африка.

Безредиците в Ирак са едно от най-големите и най-сложни предизвикателства, с които се сблъсква настоящият управляващ елит след американската офанзива през 2003 г. в страната, която бе десетилетия във война и пострада от санкции.

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е сред обвинените