Върховният лидер на Иран Али Хеменеи призова народите на Ирак и Ливан да запазят стабилността в страните си на фона на масовите размирици, твърдейки, че протестите са били вдъхновени от САЩ и арабски страни, съобщават световните осведомителни агенции.

От своя страна президентът на Иран Хасан Рохани обвини САЩ, Саудитска Арабия и Израел, че подстрекават размирици в Ливан и Ирак, като призова за спокойствие и в двете страни.

Протестите в Ирак: Общо поне 250 загинали, най-малко 18 убити през нощта

Протестите в Ирак: Общо поне 250 загинали, най-малко 18 убити през нощта

Войници са били видени да бият гимназисти с палки

"Нашият съвет винаги е бил да призоваваме за мир и прекратяване на намесата от страна на чужди сили в тези страни", изтъкна началникът на канцеларията на Рохани, цитиран от държавните медии.

САЩ, Саудитска Арабия и Израел предизвикаха вълна от народни искания и предоставиха на тези сили финансова подкрепа, допълни той.

Преди това масовите протести в Ирак доведоха до драматични сблъсъци, отнели живота на най-малко 250 души, докато демонстрациите в ливанската столица Бейрут принудиха премиера Саад Харири да обяви оставката си.

Протести парализираха Ливан

Протести парализираха Ливан

Пренебрегвайки молбите на топ лидерите на Ливан, протестиращите са блокирали страната за 12-ти пореден ден

Кръвопролитните протести в Ирак, които се разразиха през последния месец, доведоха до забрана социалните мрежи и програмите за изпращане на съобщения, както и до въвеждането на полицейски час в няколко града. Няколко контролно-пропускателни пункта на границата с Иран също бяха затворени заради размириците.

Протестиращите се бунтуват срещу влошаващите се публични услуги и корупцията, пришпорвайки правителството да подаде оставка.

Демонстрациите в Ливан бяха предизвикани от обявени повишения на данъците върху цигарите и интернет разговорите, но продължиха дори след като правителството отмени тези планове. Въпреки че протестите до голяма степен не доведоха до сблъсъци с полицията, те предизвикаха големи блокади по пътищата в цялата страна. В резултат на това премиерът Харири обяви вчера, че подава оставка.