Президентът на Ирак Бархам Салих даде ексклузивно интервю за Axios по HBO, в което близкият американски съюзник постави под въпрос "надеждността" на САЩ и обсъди какво ще е необходимо за Ирак да се обърне към Русия като влиятелен посредник в Близкия изток.

"Оставащата сила на САЩ се поставя под въпрос по много, много сериозен начин", изтъкна Салих, допълвайки: "А съюзниците на САЩ са притеснени относно надеждността на САЩ."

Салих изтъкна, че "последиците са огромни" от изтеглянето на САЩ от Сирия, след като "инвазията на Турция" разкрива нова динамика , която е "наистина опасна".

Салих говори за заплахите, пред които са изправени сирийските кюрди: "Притеснявам се от етническо прочистване. А това е историята, трагичната история на кюрдския народ и това е опасно и трагично. Хуманитарната цена е просто ужасна."

"Не съм един от онези, който отива и казва на американците или на руснаците "ако не направите това за мен, ще реша проблема по друг начин". Но трябва да мислим за собствените си приоритети и аз съм много ясен за това", коментира иракският държавен глава.

Запитан за потенциален конфликт между САЩ и Иран, Салих подчертал, че той би бил "бедствие за всички". Ирак е една от малкото страни в региона на Близкия изток, която има отношения както със САЩ, така и с Иран. Катар също има подобни отношения. Салих каза, че смята двете страни за съюзници на Ирак и настоя, че няма да избере страна при конфликт между двете.

"САЩ са важен съюзник, партньор... Ние искаме това да продължи и определено не искаме нашата територия да се използва", каза той, допълвайки: "Трябва да се опитаме и да го спрем, защото Ирак не може да го поддържа, не може да оцелее."

Ирак и САЩ през последните дни са в спор за американските войски, които се изтеглят от Североизточна Сирия към Ирак. Ирак заяви, че американските войски само "преминават" и ще напуснат страната в рамките на четири седмици, заяви министърът на отбраната на Ирак в сряда.