Иракското правителство трябва да се вслуша в исканията на протестиращите. Трябва да се облекчи натискът върху медиите и свободата на словото.

Властите да се въздържат от употребата на насилие и да проведат разследване за допуснатото насилие по време на протестните акции.

За това настоя в изявлението си днес американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, че десетки хиляди иракчани се стекоха по улиците в центъра на Багдад, настоявайки, че политическият елит се е провалил тотално в най-големия ден на масови антиправителствени демонстрации след падането от власт на Саддам Хюсеин, съобщава "Ройтерс".

Петима души са починали от наранявания през нощта, след като силите за сигурност използваха сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи, настанили се на пл. "Тахрир" в столицата. Най-малко 103 души са били ранени.

Десетки хиляди иракчани заляха улиците в най-големия протест след падането на Саддам

Десетки хиляди иракчани заляха улиците в най-големия протест след падането на Саддам

Осъждат елитите, които те смятат за дълбоко корумпирани, предани на чужди сили и отговорни за ежедневните лишения

Протестите, в които 250 души бяха убити през последния месец, се засилиха драматично през последните дни, привличайки огромни тълпи от сектантски и етнически разделения в цял Ирак, за да отхвърлят политическите партии, които са във властта от 2003 г.

Протестите са сравнително мирни през деня, като стават по-насилствени след като се стъмни, като полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да се бори със съмопровъзгласилите се за "революционни" младежи.

Въпреки петролното богатство на Ирак, мнозина живеят в бедност с ограничен достъп до чиста вода, електричество, здравеопазване или образование. Правителството на министър-председателя Адел Абдул Махди, който е на власт от година, не намери отговор на протестите.

Върховният лидер на Иран Али Хеменеи призова народите на Ирак и Ливан да запазят стабилността в страните си на фона на масовите размирици, твърдейки, че протестите са били вдъхновени от САЩ и арабски страни.

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е сред обвинените

От своя страна президентът на Иран Хасан Рохани обвини САЩ, Саудитска Арабия и Израел, че подстрекават размирици в Ливан и Ирак, като призова за спокойствие и в двете страни.

Демонстрациите в ливанската столица Бейрут принудиха премиера Саад Харири да обяви оставката си.