Десетки хиляди иракчани се стекоха по улиците в центъра на Багдад, настоявайки, че политическият елит се е провалил тотално в най-големия ден на масови антиправителствени демонстрации след падането от власт на Саддам Хюсеин, съобщава "Ройтерс".

Петима души са починали от наранявания през нощта, след като силите за сигурност използваха сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи, настанили се на пл. "Тахрир" в столицата. Най-малко 103 души са били ранени.

Протестите, в които 250 души бяха убити през последния месец, се засилиха драматично през последните дни, привличайки огромни тълпи от сектантски и етнически разделения в цял Ирак, за да отхвърлят политическите партии, които са във властта от 2003 г.

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е сред обвинените

Хиляди хора живеят в палатки на площада, като още хиляди се присъединяват към тях през деня. Петък, основният ден за молитва на мюсюлманите, привлече най-големите тълпи досега, като мнозина излязоха на улиците след молитвата.

До следобед десетки хиляди се събраха на площада, осъждайки елитите, които те смятат за дълбоко корумпирани, предани на чужди сили и отговорни за ежедневните лишения.

Протестите са сравнително мирни през деня, като стават по-насилствени след като се стъмни, като полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да се бори със съмопровъзгласилите се за "революционни" младежи.

Сблъсъците се съсредоточиха в района на Моста на републиката, водещ през река Тигър до силно укрепената Зелена зона, където се намират правителствените сгради, и където протестиращите казват, че откъснатите от живота на обикновените хора лидери са се скрили в ограден със стени бастион на привилегии.

Основните крепители на премиера на Ирак се разбраха да го свалят от власт

Основните крепители на премиера на Ирак се разбраха да го свалят от власт

На фона на окървавените размирици

"Всеки път, когато усетим смъртта от вашия дим, копнеем повече да пресечем моста на вашата република", написал някой на близката стена.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" заяви вчера, че силите за сигурност са използвали "невиждани досега" кутии със сълзотворен газ, направени по образец на военни гранати, които са 10 пъти по-тежки от стандартните.

"Ние сме мирно настроени, но въпреки това те стрелят по нас. Какво сме ние, екстремисти от "Ислямска държава"? Видях мъж да умира. Получих кутия със сълзотворен газ по лицето", коментира 21-годишният Барах, чието лице е било обвито в превръзки.

Протестите в Ирак: Общо поне 250 загинали, най-малко 18 убити през нощта

Протестите в Ирак: Общо поне 250 загинали, най-малко 18 убити през нощта

Войници са били видени да бият гимназисти с палки

В Багдад протестиращите издигнаха контролно-пропускателни пунктове по улиците, водещи към и обграждащи пл. "Тахрир", пренасочвайки трафика.

Младите хора заляха улиците, като каските и противогазите сега са обичайна гледка.

Мохамед Найм, завършил инженер без работа, заяви, че площадът се е превърнал в модел за страната, която той и неговите другари се надяват да построят: "Ние чистим улици, други ни носят вода, носят ни електричество, те го свързват. Мини-държава. Безплатно здравеопазване, безплатен транспорт с моторикши. Държавата съществува от 16 години и това, което не успя да направи, ние го направихме за седем дни на Тахрир."

Въпреки петролното богатство на Ирак, мнозина живеят в бедност с ограничен достъп до чиста вода, електричество, здравеопазване или образование. Правителството на министър-председателя Адел Абдул Махди, който е на власт от година, не намери отговор на протестите.

В своята седмична проповед висшият шиитски духовник гранд аятолах Али ал Систани предупреди за "граждански конфликт, хаос и разрушение", ако силите за сигурност или паравоенни групи нападат протестите. И очевидно даде рамо на протестиращите, които твърдят, че правителството е манипулирано от чужбина, преди всичко от Иран.

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протестите в някоя страна от Близкия изток не се ограничават само до конкретната държава, а преминават лесно, като пожар, границите. И това е логично, според Мартин Табаков, тъй като официалните граници често са заченати ин витро в някоя европейска епруветка