Двамата основни крепители на иракския премиер Адел Абдул Махди са се разбрали да работят за отстраняването му от длъжност, след като протестите срещу неговото правителство набраха скорост в столицата Багдад и голяма част от шиитския юг, като бяха посрещнати от правителството само и единствено с насилие, съобщава "Ройтерс".

Популисткият шиитски духовник Моктада ал Садр, който ръководи най-голямата парламентарна група в иракския парламент, поиска от Абдул Махди да свика предсрочни избори. След като премиерът отказа, той призова основния си политически противник Хади ал Амири да помогне за свалянето му от власт.

Протестите в Ирак: Общо поне 250 загинали, най-малко 18 убити през нощта

Протестите в Ирак: Общо поне 250 загинали, най-малко 18 убити през нощта

Войници са били видени да бият гимназисти с палки

Амири, който ръководи парламентарен съюз на подкрепяна от Иран шиитска милиция, който е втори по брой на депутатите зад алианса на Садр, излезе с изявление снощи, съгласявайки се да окаже помощ за отстраняването на премиера.

"Ще работим заедно, за да гарантираме интересите на иракския народ и да спасим страната в съответствие с общественото благо", подчерта Амири.

Абдул Махди встъпи в длъжност само преди година след седмици на политическа безизходица, в която Садр и Амири не успяха да осигурят достатъчно гласове за съставяне на правителство. Те назначиха Абдул Махди като компромисен кандидат да ръководи крехко коалиционно правителство.

Масовите протести, предизвикани от недоволство заради икономически трудности и корупция, нарушиха почти две години на относителна стабилност в Ирак. Най-малко 250 души бяха убити от началото на размириците на 1 октомври.

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протестите в някоя страна от Близкия изток не се ограничават само до конкретната държава, а преминават лесно, като пожар, границите. И това е логично, според Мартин Табаков, тъй като официалните граници често са заченати ин витро в някоя европейска епруветка