Премиерът на Испания Мариано Рахой нарече разпускането на баската терористична групировка ЕТА "шум и пропаганда", заричайки се да продължи преследването на екстремистите в баската сепаратистка организация, съобщава "Асошиейтед прес".

Изказвайки се ден след публикуването на писмо от ЕТА, в което се посочва, че тя "напълно разпусна структурите си", Рахой подчерта, че групировката не е успяла да наложи чрез насилие независима баска държава.

"Каквото и да прави или казва ЕТА, тя няма да успее да избегне наказанието", предупреди Рахой, добавяйки: "ЕТА може да обявява изчезването си, но нейните престъпления или действията на съдебната система няма да изчезнат."

ЕТА се саморазпусна

ЕТА се саморазпусна

Пое отговорност, че не е бил разрешен баския "политически конфликт"

Междувременно ЕТА обяви, че пътуването и политическите ѝ дейности са приключили, ден след като станаха ясни намеренията на организацията от изтеклото писмо.

В отворено писмо до баските, публикувано днес от баския новинарски сайт naiz.eus, групировката изтъква, че напълно е разпуснала всичките си структури и "повече няма да изразява политически позиции, да подкрепя инициативи или да взаимодейства с други актьори", се казва в новото писмо.

ЕТА изби повече от 850 души в продължилото 60 години нейно съществувание.

Бившите екстремисти ще продължат да се стремят към "независима, социалистическа, отново единна баски говоряща и непатриархална баска страна", но ще го правят извън ЕТА.

Добавя се, че ключово предизвикателство за левите баски сепаратисти "ще бъде ефективно да постигнем правото да решаваме, за да се постигне признание за нашата националност".