Испанският премиер Педро Санчес ще посети Китай следващата седмица, съобщава "Ройтерс".

Визитата му е по официална покана от китайския президент Си Дзинпин, тъй като азиатската страна иска да играе ролята на посредник в продължаващата война в Украйна.

Поканата, съобщена за първи път от в. "Паис" вчера, впоследствие беше потвърдена от началника на кабинета на Санчес - Феликс Боланьос.

"Пътуването ще се състои следващата седмица. Тежестта, която Испания и Педро Санчес имат в света, е безспорна", посочи той и добави, че "Китай има ключова роля в посредничеството във войната".

Боланьос заяви, че посещението ще бъде важно и от търговска и икономическа гледна точка, тъй като Санчес планира да се срещне с Азиатско-тихоокеанския форум и испански фирми, работещи в Китай.

Испанският премиер преодоля леко вот на недоверие

Испанският премиер преодоля леко вот на недоверие

Крайнодясната партия "Вокс" не събра подкрепа

Си току-що завърши тридневното си посещение в Москва, където описа позицията на Китай по отношение на конфликта като "безпристрастна". Миналия месец Пекин представи мирен план от 12 точки и призова за пълно прекратяване на огъня.

Испания - страна членка на НАТО, чиято външна политика е тясно свързана със Съединените щати, е верен съюзник на Украйна и ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през юли.

По време на визитата си в Киев в навечерието на първата годишнина от руското нахлуване Санчес изрази своята "безусловна подкрепа" на украинския президент Володимир Зеленски и подкрепи предложения от него мирен план, който включва искания за възстановяване на територията на Украйна в границите отпреди анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Предижда се Санчес да вземе участие в Азиатския форум "Боао", подобен на Световния икономически форум в Давос - в китайската провинция Хайнан на 30 март, а на следващия ден ще се отправи към Пекин, за да се срещне със Си.

Последните разговори между двамата лидери се състояха през ноември 2022 г. по време на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

Премиерът на Испания Педро Санчес пристигна в Киев

Премиерът на Испания Педро Санчес пристигна в Киев

Той ще посети Буча и Ирпин