Часове преди започващата днес конференции за Либия в Берлин премиерът на международно признатото правителство в Триполи Фаиз Сарадж призова в страната да влязат международни войски, предаде Дойче веле.

Ако метежният генерал Халифа Хафтар не прекрати настъплението си, по думите на Сарадж, международната общност "трябва да предприеме мерки, включително като изпрати военен контингент за защита на мирното либийско население", заявява премиерът на Либия в интервю за неделния брой в. "Welt am Sonntag".

По думите му, военната операция трябва да бъде под егидата на ООН, а експерти трябва да определят какви сили ще участват в нея - на ЕС, Африканския съюз или Арабската лига.

Провал на преговорите в Москва за Либия

Провал на преговорите в Москва за Либия

Напрежение в Триполи

"Приветстваме влизането на войски не за да получи защита правителството, а заради защитата на либийското мирно население, което в продължение на девет месеца постоянно е подложено на бомбардировки", подчертава Фаиз Сарадж.

По-рано върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че ЕС трябва да помогне за установяване на примирие в Либия - включително с изпращане на миротворци при необходимост.

Същевременно специалният представител на генералния секретар на ООН за Либия Гасан Саламе призова за прекратяване на чуждестранната намеса в либийския конфликт. Според него участието на други страни само задълбочава разделението в страната.

Вчера метежният генерал Халифа Хафтар затвори петролните терминали във всички източни либийски пристанища, което може да нанесе сериозен удар върху икономиката на страната, предаде Дойче веле с позоваване на съобщение на т. нар. Либийска национална армия, командвана от Хафтар. Със затварянето на терминалите износът на либийски петрол намалява наполовина.

Националната петролна корпорация (NOC) призова петролът да не се използва като инструмент за политически натиск.

Националната петролна компания на Либия обяви извънредно положение

Националната петролна компания на Либия обяви извънредно положение

Армията е блокирала износа на петрол от пет пристанища

"Петролният и газовият сектор са гръбнакът на либийската икономика. Те не бива да се използват като карта в политическата борба", коментира шефът на NOC Мустафа Санала.

Хафтар излъчва противоречиви сигнали, като заявява готовност за примирие, а след това тръгва към нова ескалация. В четвъртък външният министър на Германия Хайко Маас заяви след среща с Хафтар в Бенгази, че генералът се е съгласил да сключи примирие и да спазва режима на прекратяване на огъня. Три дни по-рано той напусна преговорите в Москва с признатия от ООН премиер на страната Фаиз Сарадж.

Хафтар вече пристигна в Берлин за конференцията по либийския конфликт под егидата на ООН, в която ще участва и Сарадж. Участието си във форума потвърдиха и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, американският държавен секретар Майк Помпео, руският президент Владимир Путин, президентът на Франция Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън.