Държавният секретар на САЩ Майк Помпео на Берлинската конференция за Либия на 19 януари ще се стреми твърдо към примирие. Това съобщи РИА Новости с позоваване на висш представител на Държавния департамент.

Според него Помпео на среща със световните лидери ще насърчи три неща - разширяване на режима на примирие, изтегляне на всички външни сили и връщане към мирния процес, който трябва да се ръководи с подкрепата на ООН.

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Надявам се, че страните ще използват тази възможност, за да върнат бъдещето на Либия

На 19 януари в Берлин ще се проведе конференция за Либия. В нея ще вземат участие представители на Русия, САЩ, Турция, ЕС, Египет, ООН и други страни. Освен това във форума ще бъдат включени премиерът на правителството на националното споразумение Файез Сарай и командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар.

Ердоган: Турция започва разполагане на войски в Либия

Ердоган: Турция започва разполагане на войски в Либия

Ще използва всички дипломатически и военни средства за стабилен юг и ще сондира

В Либия в момента се водят въоръжени сблъсъци между привърженици на различни лидери. Страната се ръководи от правителството на националното споразумение, ръководено от премиера Файез Сарай, "източното правителство", ръководено от Абдула Абдурахаман при Тани. Източното правителство е подкрепено от командира на Либийската национална армия Халифа Хафтар.