Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки се обърна към парламента с искане за вот на доверие на фона на леко понижаване на рейтинга на партията му "Право и справедливост" след корупционен скандал във връзка с финансов регулатор.

Целта на Моравиецки е да гарантира, че има мандат за реформите си преди срещата на върха на лидерите на ЕС утре (13 декември).

"Обръщам се към председателя на Сейма с предложение за вот на доверие в правителството, така че горната камара може да изрази мнение за необходимостта от продължаване на програмата за реформите", коментира полският премиер.

Туск предупреди за "сериозна опасност" от излизане на Полша от ЕС

Туск предупреди за "сериозна опасност" от излизане на Полша от ЕС

Това предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск

След като "Право и справедливост" дойде на власт преди три години, напрежението между Европейския съюз и страната се увеличи на фона на обвиненията у дома и в чужбина за залитане към авторитаризъм.

Европейският съюз също така остро разкритикува съдебната реформа на Полша, изтъквайки, че тя подкопава независимостта на полските съдилища. Европейската комисия изпрати няколко писма до полското правителство с препоръки и заяви готовността си да задейства чл. 7 от Лисабонския договор, което означава суспендиране на правата на Полша като член на ЕС, включително отнемане правото на глас в Европейския съвет.

Върховният съд на Полша нареди на съдиите да се върнат след решението на евросъда

Върховният съд на Полша нареди на съдиите да се върнат след решението на евросъда

Всички съдии, които са принудени от закона да се пенсионират, им е наредено да се върнат на позициите си

През ноември полските депутати промениха закона, като позволиха на съдиите, които бяха принудени да се пенсионират след навършване на 65-годишна възраст, да се върнат във Върховния съд и Върховния административен съд, макар че новоназначените съдии във Върховния съд все пак ще се пенсионират на 65-годишна възраст.