Полша е близо до излизане от Европейския съюз (Polexit) заради конфликта с Брюксел. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от британския в. "Експрес".

Съществува "много сериозна заплаха", че Polexit може да се случи "случайно", отбеляза той.

Според него лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински балансира на ръба и може да провокира излизането на страната от ЕС чрез най-проста грешка.

Съдът на ЕС нареди на Полша незабавно да спре реформата на Върховния съд

Съдът на ЕС нареди на Полша незабавно да спре реформата на Върховния съд

Полските власти принуждават върховни съдии да се пенсионират преждевременно

"Опасявам се, че желанието на Европа да задържи Полша на всяка цена може да бъде по-малко, отколкото в случая с Великобритания. Така че ситуацията, от моя гледна точка, е много, много сериозна", заключил Туск.

Въпросът за евентуалното излизане от Европейския съюз редовно се обсъжда в Полша на фона на критиките към реформите, които се провеждат в страната. Така например Европейската комисия беше особено недоволна от решението на управляващата полска партия "Право и справедливост" да извърши промени в съдебната система. ЕК смята, че приетите закони нарушават принципите на върховенството на закона и представляват политически контрол над съдебната власт.

Полша назначи новите съдии във Върховния съд, въпреки протестите

Полша назначи новите съдии във Върховния съд, въпреки протестите

ЕК потвърди, че съди страната за спорната съдебна реформа

В края на миналата година Европейската комисия стартира процедура, която може да доведе до загуба на правото на глас на Варшава в Съвета на Европейския съюз. През август ЕК даде на полските власти един месец, за да приведат съдебната реформа в съответствие с изискванията на ЕС.

Също така в Брюксел са недоволни от отказа на Полша да приема мигранти и политиката на Туск, който преди години беше министър-председател на страната и е съосновател на сегашната най-голяма опозиционна партия "Гражданска платформа".

ЕК потвърди, че съди Полша за съдебна реформа

ЕК потвърди, че съди Полша за съдебна реформа

Европейската институция реши да предяви иск срещу Полша