Премиерът на Шри Ланка Ранил Викрамасингхе, който по-рано тази седмица подаде оставка, заедно с президента на страната Готабайя Раджапакса заради кризата и ожесточените протести, ще заеме временно поста държавен глава до избирането на такъв, съобщи АП. 

Депутатите се срещнаха в събота, за да изберат нов лидер, който да изкара остатъка от мандата.

Генералният секретар на парламента Дхамика Дасанаяке каза по време на кратко заседание в събота, че номинациите за избор на нов президент ще бъдат изслушани във вторник, а гласуването ще се проведе в сряда в случай на повече от един кандидат.

Дасанаяке също прочете писмото за оставка на Раджапакса в парламента.

Сигурността около сградата на парламента в столицата Коломбо беше повишена, а пътищата в близост до сградата бяха затворени за обществеността.

Президентът на Шри Ланка подаде оставка по e-mail

Президентът на Шри Ланка подаде оставка по e-mail

Кризата се задълбочава

Новият президент Викремесингхе може да назначи нов министър-председател, който след това трябва да бъде одобрен от парламента.

Викремесинге каза, че ще предприеме стъпки за промяна на конституцията, за да ограничи президентските правомощия и да укрепи парламента, да възстанови закона и реда и да предприеме правни действия срещу "бунтовниците".

Не е ясно кого има предвид, въпреки че каза, че истинските протестиращи не биха се замесили в сблъсъци в сряда вечерта близо до парламента, където според съобщенията много войници са били ранени. "Има голяма разлика между протестиращи и бунтовници. Ще предприемем правни действия срещу бунтовниците", каза той.

Така се следва конституцията на Шри Ланка, която позволяваща на премиера автоматично да поеме длъжността президент, в случай че е необходимо.

Припомняме, че на 14 юли Раджапакса изпрати оставката си на председателя на парламента по електронната поща. Той избяга от страната и отиде на Малдивите. 

Протестите в страната започнаха през април на фона на икономическа криза, при която Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност поради недостиг на валута за закупуване на стоки от първа необходимост. Министерството на финансите на страната свързва кризата с пандемията и конфликта в Украйна.

Напрежението по време на демонстрациите ескалира и демонстранти нахлуха в жилищата на премиера и президента, като къщата на премиера бе подпалена.

Президентът на Шри Ланка избяга на Малдивите
Обновена

Президентът на Шри Ланка избяга на Малдивите

В страната е обявено извънредно положение