Премиерът на Словакия Едуард Хегер подаде оставка. Той заяви, че е помолил президента да го освободи от задълженията му, след като оставките на министри отслабиха кабинета му, който служи като временен преди изборите през септември. Това съобщи агенция Ройтерс.

Хегер трябва да се срещне с президента Зузана Чапутова, която има правомощието да назначи нов служебен премиер. Хегер беше изправен пред призиви от опозицията да направи път на технократска администрация, която да ръководи централноевропейската държава до предсрочните избори през септември.

Реших да помоля президента да отнеме пълномощията ми и да му оставя пространство да се опита с едно технократско правителство стабилно и мирно да доведе Словакия до демократични парламентарни избори, поясни той.

Управляващата коалиция загуби мнозинството си през септември миналата година, когато либертарианската партия SaS се оттегли и по-късно обвини правителството, че не прави достатъчно, за да помогне на хората с разходите за енергия, които миналата година достигнаха рекордни нива в Европа.

Подобно на други европейски държави, Словакия предостави на домакинствата и компаниите субсидии, за да смекчи въздействието на високите разходи за енергия и по-голямата инфлация.

Поредна оставка в словашкото правителство удари управляващите

Поредна оставка в словашкото правителство удари управляващите

Все по-силен е натискът върху премиера да се оттегли