Часове след изтичането на едноседмичното примирие между Израел и палестинската групировка "Хамас", която управлява Газа, здравното министерство на анклава съобщи, че 54 души вече са били убити при израелски въздушни удари.

Кадри на Ройтерс от болница Насър, втората по големина в ивицата Газа, показват постоянен поток от ранени, които тепърва пристигат, докато други хора плачат навън до телата на близки си, убити при удари.

Хуманитарните групи и ООН казват, че малка част от здравните заведения в опустошения анклав все още функционират и те не са в състояние да се справят с нова вълна от жертви.

"Болниците в Газа нямат основни консумативи, персонал и гориво, за да предоставят първична здравна помощ в необходимия мащаб, да не говорим за безопасно лечение на спешни случаи", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в четвъртък.

Газа имаше 2,3 милиона жители, преди Израел да започне бомбардировка и сухопътна инвазия в отговор на трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври, при която въоръжени бойци на групировката убиха 1200 души и са взеха 240 заложници.

Палестинските здравни власти, които ООН счита за достоверни, казват, че повече от 15 000 жители на Газа са потвърдени като убити, а хиляди други са изчезнали, като се предполага че са затрупани под развалините. ООН казва, че до 80% от населението може да е било изгонено от домовете си.

Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на "епична хуманитарна катастрофа"

Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на "епична хуманитарна катастрофа"

Заседание на Съвета за сигурност за ситуацията в палестинския анклав

"Здравеопазването на Газа е осакатено от продължаващите военни действия", каза д-р Ричард Пипъркорн, представител на Световната здравна организация в Газа.

"Не може да се позволи загубата на повече болници или болнични легла", каза той пред репортери чрез видеовръзка. "Изключително сме обезпокоени от възобновяването на насилието.

Роб Холдън, старши служител по спешни случаи на СЗО, каза на същия брифинг, че е посетил болница Ал Ахли в град Газа в петък сутринта.

"Единственият начин да го опиша е като във филм на ужасите, когато влезеш там", каза той, добавяйки, че на пода има "пациенти с най-травматичните наранявания, които можете да си представите".

Представители на хуманитарните служби казват, че горивото е изключително необходимо, за да поддържат функционирането на болниците, а ООН в петък описа военните действия като "катастрофални".

След като Израел поднови военната си кампания в петък, влизането на камиони с помощ и гориво за Газа през египетския ГКПП Рафа спря. Количеството доставена помощ се е увеличило по време на примирието, въпреки че хуманитарните служители казаха, че все още е много по-малко от необходимото.

Помощите към Газа секанаха с възобновяването на боевете

Помощите към Газа секанаха с възобновяването на боевете

Количеството на помощта, доставена през пропускателния пункт Рафах, се е увеличило по време на примирието