В последния дебат в Мексико Сити преди президентските избори на 2 юни тримата кандидати, борещи се за поста мексикански президент, си размениха остри думи, докато се опитваха да убедят почти 100-те милиона регистрирани избиратели в страната да ги подкрепят, съобщава NBC News.

Престъпността и сигурността, миграцията и противопоставянето на евентуално второ президентство на Доналд Тръмп в САЩ бяха някои от темите.

Участниците са Клаудия Шейнбаум, кандидат на управляващата партия; нейният основен съперник и кандидат от опозиционната коалиция Ксочитл Галвес; и кандидатът на Гражданското движение Хорхе Алварес Майнес.

Алварес Майнес обеща да засили социалните програми, Галвес се обяви за защитник на "живота, истината и свободата", а Шейнбаум, фаворитът, се възползва от възможността да повдигне въпроса за клането в Тлателолко от 1968 г., когато бяха убити стотици студенти, които протестираха срещу полицейските репресии. 

Избори в Мексико: Деветима убити при две нови нападения

Избори в Мексико: Деветима убити при две нови нападения

Изблик на политическото насилие

Що се отнася до сигурността и обществената безопасност, които са основна грижа сред гласоподавателите, всеки кандидат използва различни статистически данни, за да изложи своите точки. Шейнбаум каза, че по време на управлението ѝ като кмет на Мексико Сити усещането за несигурност сред жителите е намаляло с 33 процента. На което Галвес отговори, че се предполага, че 80% от жителите на столицата се чувстват несигурни и че убийствата са се увеличили с 22%.

Шейнбаум, която прекара голяма част от времето си, говорейки за постиженията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, каза, че настоящата администрация е наложила "нулева безнаказаност" за престъпления.

Но изявлението на Шейнбаум контрастира с данни от независими организации, които изучават въпроса за безнаказаността в Мексико. През 2022 г. например само 4% от над 2 милиона наказателни разследвания, започнати от Главната прокуратура, са приключили в съда, според доклад на México Evalúa, център за анализ на обществената политика, публикуван през октомври.

Според центъра, който документира изостаналостта на наказателноправната система в Мексико от 2017 г. насам, безнаказаността е достигнала средно ниво от над 90%, което означава, че сегашната правоприлагаща система разрешава само 10 от всеки 100 престъпления.

Галвес обвини правителството, че предава "страната на организираната престъпност".

Но Шейнбаум, която води в социологическите проучвания, избра да не отговаря на тази и други по-лични атаки, отправени от основния й съперник.

Нито един от кандидатите не даде подробности за това как ще изпълни всички свои предложения.

Финалният дебат нямаше публика, за разлика от първите два дебата. Освен това липсваше частта "лице в лице", която първоначално беше предложена от организационния комитет и би осигурила по-пряк и може би борбен обмен между кандидатите. Той беше отменен поради предполагаем натиск от трите президентски кампании, съобщи мексиканската преса.

8 убити при стрелба в Мексико сити

8 убити при стрелба в Мексико сити

Правителството на щата Морелос, който граничи с Мексико Сити, съобщи, че нападението е извършено късно в събота

Припомняме, че дни по-рано стана ясно, че от септември насам в Мексико са убити най-малко 28 кандидати за изборни политически постове.

Картели, банди или групировки се опитват да "наложат кандидати" на изборите.

В неделя девет души бяха убити при две нападения срещу кандидати на местните избори на 2 юни в Чиапас, в южната част на Мексико.

Според прокуратурата този регион е новата мишена за организираната престъпност.

Един от двамата кандидати е бил ранен при нападенията, извършени в събота вечерта във Вила Корзо и Мапастепек, се казва в съобщението на прокуратурата.

Първоначално прокуратурата съобщи за три смъртни случая във Вила Корзо, след което потвърди, че един ранен е починал в болница.

В Мапастепек са загинали петима души. Обхванат от насилието на организираната престъпност, Чиапас от няколко дни живее в ритъма на нападенията срещу кандидати в общинските избори.

На 2 юни Мексико се подготвя за провеждането на най-големите избори в историята си: президентски избори, избори за конгресмени и сенатори, губернатори на 32 щата и множество местни избори. Общо над 20 000 мандата ще бъдат разпределени между избирателите.

С наближаването на гласуването в Мексико се увеличават политическите убийства.