Престонаследникът Маха Ваджиралонгорн беше провъзгласен за нов крал на Тайланд, 50 дни след смъртта на баща си, крал Пумипон Адулядет - Рама IX, съобщават световните осведомителни агенции.

Принцът приема трона след покана от парламента, формализирайки неговото възкачване на престола.

Той става крал Ваджиралонгорн, 10-ият монарх от династията Чакри.

Отиде си кралят на Тайланд, който беше най-дълго управлявалият монарх в света

Отиде си кралят на Тайланд, който беше най-дълго управлявалият монарх в света

Рама IX издъхна на 88-годишна възраст

Крал Пумипон, който беше най-дълго управлявалият монарх в света, почина на 13 октомври. Правителството обяви национален траур, който трябва да продължи 1 година.

64-годишният Маха Ваджиралонгорн беше определен за престолонаследник, което го прави официален наследник на престола, през 1972 г.

Покойният крал беше смятан за един от стълбовете на стабилността по време на седемте десетилетия на политически вълнения в Тайланд.

Неговият син все още не се радва на същото равнище на популярност, като той прекарва голяма част от времето си в чужбина.

Престолонаследникът се очакваше да стане крал на следващия ден след смъртта на баща си, но премиерът Прают Чан-Оча тогава обяви, че е поискал да се отложи официалната прокламация, така че той да може скърби.

Възкачването му на трона слага край на период на несигурност, по време на който 96-годишният бивш премиер Прем Тинсуланонда заемаше поста на регент.

Монархията в Тайланд е защитена от критики от безпощаден закон за обида на държавния глава, който ограничава дискусиите в медиите относно ролята на кралското семейство, включително в международните медии.

Обикновените граждани на Тайланд знаят изключително малко за това кой е престолонаследникът и как живее.

През последните години той се опита да подобри имиджа си, което е важно, защото кралят традиционно се разглежда като водеща сила в тайландската политика, която е силно поляризирана.

Официалната коронация няма да се случи докато покойният крал не бъде кремиран, което се очаква да се случи през следващата година.

Собствената коронация на Пумипон се случи четири години след смъртта на брат му, който умря от огнестрелни рани при мистериозни обстоятелства.