Американка, която е работила като преводач в една от американските военни инсталации в Ирак, се признала за виновна за предаването на информация на ливанското шиитско движение "Хизбула" за участниците в американската операция, в резултат на което командирът на "Ал Кудс", елитни части от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - Касем Сюлеймани беше убит. Това се казва в изявление, публикувано от Министерството на правосъдието на САЩ.

Според съдебните документи Мариам Томпсън е работила по договор като преводач в една от американските военни бази в чужбина, където й е бил предоставен достъп до строго секретна информация на правителството. Томпсън се признала за виновна за предаването на изключително важна информация за националната сигурност на чуждестранен гражданин, за когото тя смята, че ще предаде информацията на ливанското движение "Хизбула", което САЩ смята за терористична организация, се подчертава в текста.

Си Ен Ен: Държавният департамент е нямал данни за атентат от Сюлеймани

Си Ен Ен: Държавният департамент е нямал данни за атентат от Сюлеймани

Ново развитие на казуса

Томпсън признала, че от 2017 г. тя е била в контакт с определено лице, което има връзки с движението "Хизбула". Жената в крайна сметка започнала да изпитва романтични чувства към него. След убийството на Солеймани през януари 2020 г. нейният съучастник я помолил да предаде информация за лицата, помогнали на Съединените щати да издирят и намерят командира на "Ал Кудс". Според признанието на жената, тя разбира, че информацията ще бъде предадена на "Хизбула".

Обвиняемата успяла да получи достъп до данни, съдържащи информация за тези източници на разузнаване, включително техните "истински имена, лична информация, която им позволява да бъдат идентифицирани, информация за миналото им и техни снимки". Тя също получила достъп до документи, в които се казвало каква информация тези хора са дали на американските власти.

На 27 февруари 2020 г. тя е арестувана от ФБР, но до този момент преводачката успяла да предаде на съучастника си много документи, включително "информация за самоличността на поне 10 тайни разузнавателни източника, както и информация за поне 20 американски цели. "Просто е удивително, че американка, която е работила за американските военни в чужбина, е предала страната си на терористите", се посочва в документа изявлението на говорителя на ФБР Алън Колер. Преводачката е заплашена от доживотен затвор.

Иран: Убийството на Сюлеймани е акт на терор от САЩ

Иран: Убийството на Сюлеймани е акт на терор от САЩ

Техеран с позиция

Сюлеймани беше убит през нощта на 3 януари 2020 г. в резултат на американски ракетен удар близо до летището в Багдад.

В отговор Техеран през нощта на 8 януари предприе ракетна атака по две цели в Ирак, използвани от американските военни - базата Айн ал Асад и летището в Ербил. Иранското ръководство многократно е заявявало, че определено ще отмъсти за убийството на Сюлеймани.

Наследникът на Касем Сюлеймани е в Багдад

Наследникът на Касем Сюлеймани е в Багдад

Водят се разговори с иракски служители