Служители на Държавния департамент, отговарящи за сигурността на посолствата на САЩ, не бяха запознати с подготовката на предполагаемия ирански генерал Касем Сюлеймани за атака срещу дипломатическите мисии на САЩ. Това съобщи в понеделник Си Ен Ен, позовавайки се на два източника от Държавния департамент.

Иран дава Тръмп на съд заради убийството на Солеймани

Иран дава Тръмп на съд заради убийството на Солеймани

"Няма да го оставим намира"

Според тях министерството на външните работи на САЩ не е било запознато с каквато и да е заплаха за посолствата на САЩ в очакване на убийството в Багдад на командира на специалните части на Ислямската революционна гвардия Ал Кудс - Касем Сюлеймани. В същото време, уточняват източниците на Си Ен Ен, всички посолства получиха предупреждение от Държавния департамент точно преди удара в нощта на 3 януари. Той обаче не засяга пряка заплаха за някоя от дипломатическите мисии.

Сенатор Шиф: Тръмп лъже за атаката на Солеймани срещу US посолство

Сенатор Шиф: Тръмп лъже за атаката на Солеймани срещу US посолство

Разузнаването не е доказало подобни твърдения

Си Ен Ен подчертава, че Държавният департамент в очакване на убийството на Сюлеймани не е направил анализ на сигурността на посолствата, което, ако бъде установена пряка заплаха, може да бъде причина за подобно нападение. Един от източниците на телевизията, който заема висок пост в Държавния департамент, заяви, че е "зашеметен" от факта, че американската администрация обяснява убийството на иранския генерал с уж наличните данни за нападения под негово ръководство върху американски дипломатически мисии.

Ликвидираният Солеймани планираше атаки срещу 4 US посолства, разкри Тръмп

Ликвидираният Солеймани планираше атаки срещу 4 US посолства, разкри Тръмп

Касем Солеймани, командир на Бригадите "Кудс" към Революционната гвардия на Иран, беше убит на 3 януари

Миналия петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за Fox News, че според него Сюлеймани планира атаки срещу четири американски посолства. На въпроса какви конкретни американски цели може да са нападнати, Тръмп отговори: "Ще ви кажем, че това вероятно е било посолство в Багдад." "Мога да съобщя, че според мен вероятно това ще бъдат четири посолства", добави президентът.