През следващата година Франция ще изпрати хиляди военнослужещи в Румъния за военното учение "Дакийска пролет 25". Тази широкомащабна операция е част от по-широка инициатива на НАТО, целяща да подобри готовността и да гарантира, че държавите членки могат да реагират бързо в случай, че руският президент Владимир Путин насочи удара си срещу съюзник на НАТО.

Франция удвои участието си в силите за отговор на НАТО в Румъния на 28 февруари 2022 г., само четири дни след руската инвазия в Украйна, като изпрати 350 допълнителни войници, както и дузина бронирани машини и дузина танкове "Леклерк".

От 1 май 2022 г. разгърнатите сили, действащи под името "Мисия Орел" ("Mission Aigle"), са под формата на многонационална бойна група, чието ядро е Франция. Франция разполага също така система за противовъздушна отбрана MAMBA, логистични и бойни единици с обща численост над 1000 френски войници.

Миналия месец в Румъния пристигнаха допълнителни превозни средства от френската 7-а бронирана бригада. Общо осем танка "Леклерк" и шест бронетранспортьора достигнаха до лагера на армията "Генерал Бертело", недалеч от Букурещ, ескортирани от румънска военна полиция.

Логистиката има за цел да подкрепи участието на Мисия "Орел" във военните учения Dacian Fall 24 и Dacian Spring 25, планирани за следващата есен и пролет.

Учения като "Дакийска пролет" изпращат стратегическо послание, като засилват решимостта и способностите на Алианса.

Румъния потвърди трансфера на Patriot в Украйна

Румъния потвърди трансфера на Patriot в Украйна

Президентът на Украйна благодари на страните, помагащи за изграждането на украинската ПВО

"Играехме си на война", казва генерал Бертран Тужуз, цитиран от "Политико".

"Сега има определен враг и ние тренираме с хора, с които наистина ще воюваме."

Според Politico сухопътните сили на Франция са започнали "дълбока трансформация", за да бъдат готови за конфликт с висока интензивност, подобен на войната в Украйна.

Отново руски дрон в Румъния?

Отново руски дрон в Румъния?

Румънските власти все още не са коментирали

Цитирайки френското министерство на отбраната, Politico твърди, че френската армия има "нови заповеди от НАТО", което означава, че до 2027 г. тя "трябва да може да разгърне готова за война дивизия за 30 дни".

Предстоящото учение в Румъния служи като "междинна стъпка" към тази цел, като френската армия тества "способността си да разгърне бригада, обикновено 3000 до 5000 войници, в рамките на 10 дни".

САЩ дава заем на Румъния в размер на 920 млн. долара да модернизира отбраната си

САЩ дава заем на Румъния в размер на 920 млн. долара да модернизира отбраната си

Заемът има 12-годишен план за погасяване

Една дивизия се състои от 10 000 до 25 000 войници.