В средата на 70-те години американските власти са се интересували от информациите, че България може да стане 16-а република на бившия Съветски  съюз, съобщават агенция „Новости" и сайтът bivol.bg, който е свързан с WikiLeaks.

В една от грамите, носеща дата 24.05.1974 г., става дума за слух, разпространяван от източници в Букурещ, според който българските власти разглеждат възможността за присъединяване на страната към Съветския съюз.

„На 24 май 1974 г. от съседна Румъния идва слух, придобит от "заслужаващ доверие офицер от натовска страна", че в Букурещ се обсъжда хипотезата България да се присъедини към СССР като шестнадесета република, което да наложи отварянето на коридор през Румъния за връзка със Съветския съюз. Неназованото натовско посолство оценило вероятността на този слух на 80%." - пише bivol.bg

На 28 май 1974 г. следва втора секретна грама. „Американският посланик в София Херц подпитва румънския посланик Симедреа какво мисли за повтарящите се слухове, че СССР ще се разширява с България като 16-та република.
Румънецът се изказва доста скептично за тази хипотеза. Според него сливането не е в интерес нито на България, нито на СССР." -  продължава електронното издание.

В понеделник сайтът WikiLeaks публикува 1.7 милиона документи на американските дипломатически и разузнавателни служби от периода 1973-1976  г., напомня агенция „Новости".

Някои от грамите са били съставени лично от Хенри Кисинджър, който заема поста на държавен секретар на САЩ през периода 1973 по 1977 г.
Затова  документите са наречени „Досиетата К".