През ноември Европейският съвет ще оцени ситуацията и ще определи следващите стъпки в отношенията си с Грузия. Това написа в неделя председателят на Съвета Шарл Мишел в публикация в X.

"След парламентарните избори възнамерявам да включа Грузия в дневния ред на неформалната среща на държавните и правителствени ръководители в Будапеща", заяви Мишел.

"Отбелязваме предварителната оценка на ОССЕ/СДИПЧ и призоваваме Централната избирателна комисия и другите съответни органи да изпълнят задължението си да разследват бързо, прозрачно и независимо и да се произнасят по изборни нередности и твърдения за тях", настоява той.

Мишел подчерта, че тези предполагаеми нередности трябва да бъдат изяснени.

Председателят на Европейския съвет подчерта, че градивният и приобщаващ диалог в целия политически спектър сега е от първостепенно значение.

Опозиционните партии в Грузия няма да признаят вота

Опозиционните партии в Грузия няма да признаят вота

Напрежение в Тбилиси

Припомняме, че управляващата партия "Грузинска мечта" получава 54,26% от гласовете на парламентарните избори, след като са преброени 90,42% от бюлетините, според Централната избирателна комисия.

Опозиционната Коалиция на промените е на второ място с 10,80 % от гласовете. Национално движение "Единство" е на трето място с 10,04%. В парламента влизат още партиите "Силна Грузия" (8,7%) и "За Грузия" (7,73%). Останалите партии не са преминали петпроцентната бариера.

Бидзина Иванишвили, председателят на "Грузинска мечта", и Саломе Зурабишвили, президентът на Грузия, която подкрепя опозицията, вече обявиха победа - всеки за себе си

Тина Бокучава, лидер на Национално движение "Единство", основано от бившия президент Михаил Саакашвили, обвини "Грузинска мечта", че е фалшифицирала изборите и е "откраднала победата от грузинския народ". Национално движение "Единство" няма да признае резултатите от изборите, заяви Бокучава.

Управляващите в Грузия водят на изборите за парламент
Обновена

Управляващите в Грузия водят на изборите за парламент

Празнуващи изпълниха улиците на Тбилиси

Коалиция "Промяна" обвини управляващата партия в "кражба на изборите" и "узурпиране на властта". Те също отказаха да признаят резултатите. "Коалиция за промяна" обяви протести от 27 октомври. Силна Грузия също не призна резултатите.

Опозицията няма да може да организира преврат, тъй като се нуждае от подкрепата на обществото, убеден е генералният секретар на "Грузинска мечта", кметът на Тбилиси Каха Каладзе. В същото време той предупреди за "много твърда реакция" в случай на незаконни действия.

Избирателната активност, по предварителни данни, е била 58,94%, като са гласували повече от 2 млн. души. Около 3,5 милиона имаха право да гласуват.

И власт, но и опозицията обявиха победа на изборите в Грузия

И власт, но и опозицията обявиха победа на изборите в Грузия

Противоречиви екзит полове

Грузинците гласуваха на парламентарни избори, представени като екзистенциална битка, която ще определи дали страната ще се сближи със Запада, или ще се наклони обратно към Русия.

Иванишвили заяви, че вотът е бил "много прост избор".

"Или ще изберем правителство, което служи на вас, грузинския народ, или ще изберем агент на чужда държава, който ще изпълнява само задачите на чужда държава", подчерта Иванишвили.

"Този ​​ден ще определи бъдещето на Грузия", обяви президентът Саломе Зурабишвили, критик на "Грузинска мечта", чиито правомощия са предимно церемониални.

"Тази вечер ще има победа и тази победа ще бъде на Грузия, на цяла Грузия", категорична бе тя.

Грузия загуби части от територията си от подкрепяните от Русия сепаратисти през 90-те години на миналия век и беше победена при кратко руско нахлуване през 2008 г. В продължение на десетилетия беше една от най-прозападните държави, произлезли от Съветския съюз.

Пътят на Грузия към ЕС е под заплаха

Пътят на Грузия към ЕС е под заплаха

Процесът на присъединяване на страната де факто е спрян

След инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. обаче "Грузинска мечта" решително върна страната към орбитата на Москва, обвинявайки Запада, че се опитва да я въвлече във война. Опозицията нарича промяната предателство спрямо европейското бъдеще на Грузия.

Медиите, симпатизиращи на противопоставящите се страни, публикуваха съперничещи проучвания. Проопозиционните телевизионни оператори прогнозират, че "Грузинска мечта" ще загуби мнозинството си, а тези, които подкрепят управляващата партия, прогнозират съкрушителна победа с най-доброто представяне досега.

Въпреки че всички страни заявиха, че се надяват на мирно гласуване, кавказката страна имаше нестабилна политическа история след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., с няколко народни бунта и епизоди на граждански вълнения.

Властите използваха сила, за да разпръснат протести тази година срещу закона за чуждестранните агенти, който опозицията и Западът определиха като вдъхновена от Русия мярка за задушаване на несъгласието.