Управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта" води с 53,03% от гласовете след обработката на почти 72% от бюлетините, сочат данните на Централната избирателна комисия на страната.

Опозиционните партии също преминаха 5-процентната бариера за влизане в парламента: Коалиция за промяна получи 11,2% от гласовете, Единство за спасение на Грузия - 9,83%, Силна Грузия - 9,02% от гласовете, а партията За Грузия допълни челната петица с 8,22%.

Партия Гирчи получи 3,22% от гласовете, Алианс на патриотите/Алт-Инфо - 2,53%, Партия на труда - 0,75%.

Избирателната активност, по предварителни данни, е била 58,94%, като са гласували повече от 2 млн. души.

"Това не е окончателният резултат, все още не сме успели да получим информация от 5 окръга в планинските райони", заяви говорителката на грузинската ЦИК Наталия Йоселиани, предаде РБК.

Ръководителят на грузинската Централна избирателна комисия Гиорги Каландаришвили обяви изборите за валидни.

Според резултатите от екзитполовете "Грузинска мечта" също води, но данните за това колко гласа е спечелила партията се различават: от 40% за опозиционния портал "Формула" до 56% за проправителствения "Имеди".

И власт, но и опозицията обявиха победа на изборите в Грузия

И власт, но и опозицията обявиха победа на изборите в Грузия

Противоречиви екзит полове

Бидзина Иванишвили, председателят на "Грузинска мечта", и Саломе Зурабишвили, президентът на Грузия, която подкрепя опозицията, вече обявиха победа - всеки за себе си. Над офиса на " Грузинска мечта" са изстреляни фойерверки, а из града пътуват автомобили със знамена.

Според изчисленията на Зурабишвили проевропейската опозиция има 52% от гласовете - това не отчита подкрепата на диаспората, която все още гласува в няколко държави.