Сваленият президент на Киргизстан Курманбек Бакиев е напуснал страната на път за Казахстан, където ще се срещне с президента Нурсултан Назърбаев.

Съобщението е направено от сътрудникът на Бакиев Канат Саудабаев, цитиран от агенция Кабар.

По думите му излизането на Бакиев от страната е осъществено с активното сътрудничество на президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев.

От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа потвърдиха информацията и съобщиха, че отпътуването на Бакиев е било координирано съвместно от Съединените щати, Русия и Казахстан, който в момента председателства Организацията за сигурност и сътрудничество.

В резултат на съвместните усилия на президентите на Казахстан, САЩ и Русия, както и при посредничеството на ООН, ЕС, ОССЕ е постигната договореност с Временното правителство на Киргизстан и президента Бакиев за излизането му от страната", потвърди изпълняващия функцията на външен министър.

Според коментара му това е важна стъпка по пътя на регулиране на ситуацията в страната, недопускането на избухване на гражданска война и връщането й в рамките на законността.

Малко по-късно бе съобщено, че Бакиев подава оставката си.

Припомняме, миналата седмица демонстранти нахлуха в парламента и свалиха правителството на президента Курманбек Бакиев. Протестиращи нахлуха и в много държавни учреждения, разбиха дома на президента. Много магазини бяха разграбени.

Протестите на опозицията са провокирани от последните корупционни скандали около сподвижници на президента. Освен това се издигат и обвинения за неправилна икономическа политика и сериозни подозрения за манипулиране на изборните резултати.

В Киргизстан бе съставено ново временно правителство, начело с Роза Отунбаева, един от лидерите на опозицията.

Още в първия ден на протестите Бакиев напусна столицата и се укри в южните части на страната, където има много поддръжници.

Той излезе обаче с изявление, че няма намерение да подава оставка и заплаши с гражданска война, ако временното правителство не гарантира сигурността му.
След това обаче бе отнет имунитета му и новите власти обявиха, че ще търсят наказателна отговорност, заради заповедта да се стреля по демонстрантите.

При сблъсъците между органите на реда и протестиращите граждани в първите дни от преврата загинаха 81 души, а над 1500 бяха ранени.

Като цяло международната общност призова за овладяване на ситуацията в Киргизстан и спиране на населието. И Русия, и САЩ обявиха, че са готови да окажат помощ на новото правителство, за да се избегне гражданската война.

И Русия, и САЩ имат интереси в иначе неразвитата икономически страна най-вече заради стратегическото й положение в Централна Азия. И САЩ и Русия разполагат с военни бази в Киргизстан, за които плащат големи наеми.

Преди два дни Роза Отумбаева потвърди, че договорът на САЩ за ползване на базата „Манас" ще бъде продължен, въпреки че не уточни какъв ще бъде срокът.