Жаир Болсонару, крайнодесният президент на Бразилия, е поканил сина си да стане посланик в САЩ.

35-годишният Едуардо Болсонару, който в момента работи като конгресмен и съветва баща си по външнополитическите въпроси, каза пред журналисти, че ще приеме поста, ако му бъде предложен.

Посланическата позиция е свободна от април.

Болсонару оттегли указа за либерализиране на контрола над оръжията в Бразилия

Болсонару оттегли указа за либерализиране на контрола над оръжията в Бразилия

Болсонару обяви указа през май

Болсонару беше избран през миналата година след успешна кампания, която по думите му е била вдъхновена от Доналд Тръмп.

Едуардо ще трябва да подаде оставка като конгресмен, ако поеме посланическия пост. Назначението зависи от това дали синът му ще приеме позицията, каза държавният глава.

"Не искам да решавам бъдещето му вместо него, ако законодателството казва, че той трябва се откаже от позицията си", коментира Болсонару.

Едуардо Болсонару е наричан "външен министър в сянка" в бразилското външно министерство заради силното влияние, което има върху идеите за външната политика на баща си, отбелязва Би Би Си.

САЩ обявяват Бразилия за главен съюзник извън НАТО

САЩ обявяват Бразилия за главен съюзник извън НАТО

Американският лидер възнамерява да обяви Бразилия за главен съюзник извън Алианса

Както президентът, така и синът му имат проамериканска позиция, нарушавайки традиционната по-предпазлива позиция на Бразилия, а Едуардо е и открито произраелски настроен, докато в миналото Бразилия внимаваше да не обиди арабските страни.

Болсонару използва няколко членове на семейството си като официални съветници. Неговият най-голям син Флавио е сенатор, докато Карлос Болсонару е член на Общинския съвет на Рио де Жанейро.

Тръмп също е известен с това, че назначава членове на семейството си на политически позиции. На сайта на Белия дом дъщеря му Иванка Тръмп е обявена за съветник на президента, като сферата ѝ на компетентност е "образованието и икономическото овластяване на жените и техните семейства, както и създаването на работни места и икономически растеж".

Болсонару: Бразилия не трябва да се превръща в „туристически рай за гейовете”

Болсонару: Бразилия не трябва да се превръща в „туристически рай за гейовете”

Ако искате да дойдете тук и да правите секс с жена, направете го