Чешката република ще предаде на Украйна два ЗРК КУБ и съответните ракети, заяви чешкият президент Петр Павел.

По думите му би било препоръчително да се обмисли и възможността за прехвърляне на Украйна на чешките изтребители L-159, писа "Чешки новини".

Павел отново подчерта, че Чешката република вече е предоставила на Украйна около сто танка и същия брой бронетранспортьори. Въпреки това украинските въоръжени сили все още трябва да укрепят капацитета на военновъздушните сили, за да се подготвят за решаващата фаза на войната.

Той припомни, че западните страни досега са се въздържали да предоставят модерни изтребители, защото подготовката им отнема сравнително много време и защото машините съдържат секретни системи.

Съюзническите държави не искат тези устройства да попаднат в ръцете на Русия. "Но знам, че преговорите продължават, и нека се изненадаме, ако Украйна се окаже с няколко F-16, евентуално с част от това оборудване, което е демонтирано", каза той.

Според Павел решаващият фактор за Украйна е осигуряването на достатъчно бронирани машини и боеприпаси. "Това е, което липсва на Украйна, защото решаващата част от битката ще трябва да се проведе на земята", каза той.

В момента обаче "в процес на доставка" са два ЗРК КУБ със сравнително голям брой ракети, които Украйна може да използва веднага, тъй като разполага с бойци, обучени за този тип техника.

Чехия поряза със санкции руския патриарх

Чехия поряза със санкции руския патриарх

На патриарх Кирил е забранено да влиза в страната

ЗРК "КУБ" ще заменят израелските ракетни системи SPYDER в арсенала на чешката армия.

Чешката република също може да осигури боеприпаси не само от собствените си ресурси, но и от ресурсите на трети страни. "Струва си да се замислим дали може би не бихме могли да предоставим на Украйна наши самолети L-159 с определен облик, които да се превъоръжат, защото дори те, като самолети за директна въздушна поддръжка, биха могли значително да помогнат на Украйна при контраатака", добави Павел.

L-159 е учебен и боен самолет (лек многоцелеви щурмови самолет) на въоръжение в чешката армия. През януари 2023 г. Aero Vodochody завърши модернизацията на последния от 16-те самолета L-159 в чешките ВВС.

Чехия одобри споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ

Чехия одобри споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ

То предстои да бъде подписано и ратифицирано

Самолетът може да поеме до 2,4 тона боен товар, който може да бъде разпределен в седем външни подвески. Пакетът въоръжение може да включва както неуправляеми, така и управляеми бомби. Също така ракети "въздух-въздух" AIM-9 Sidewinder или ракети "въздух-земя" AGM-65 Maverick. Бойният радиус е 790 км, а максималната скорост е 920 км/ч.