Президентът на Чехия Милош Земан сигнализира, че се задава краят на продължителната политическа нестабилност в страната, обявявайки, че ще приеме оставката на министър-председателя Андрей Бабиш след поражението му на изборите, съобщи "Гардиън".

В първото си публично изявление след като бе приет в болница преди близо месец, Земан каза, че планира да покани Петър Фиала, лидерът на Гражданската демократическа партия, да формира правителство.

Коментарите му сложиха край на седмици на спекулации, че президентските му правомощия - включително правото да избере нов кабинет - може да бъдат прехвърлени на парламента след вот за обявяването му за неспособен да изпълнява задълженията си.

Те също така дадоха яснота за съдбата на Бабиш, негов някогашен съюзник, чието изненадващо поражение на изборите миналия месец предизвика множество опасения, че Земан може да се опита да използва конституционните си правомощия, за да го задържи на поста.

Бабиш загуби изборите в Чехия

Бабиш загуби изборите в Чехия

Въпреки предварителните резултати, които сочеха победа

Чешкият президент заяви, че вече е разговарял с Бабиш по телефона и са се договорили той да напусне поста си, след като новоизбраният парламент се събере за първи път в понеделник.

От своя страна, Бабиш е потвърдил писмено, че ще подаде оставка. Според чешката конституция премиерът е длъжен да направи това лично пред президента, но на Земан не е разрешено да приема посетители в болницата заради затегнатите мерки срещу коронавируса.

Петър Фиала, 57-годишен професор по политология, вероятно ще бъде официално поканен да състави правителство на среща чрез видео връзка със Земан в събота.

Хаос настъпи в чешката политика, когато 77-годишният Милош Земан беше откаран с линейка в болница на 10 октомври, само ден след като партията на Бабиш ANO загуби вота. Диагнозата на президента не е съобщена официално, но според местни медии той страда от остра чернодробна недостатъчност.

Разследват администрацията на чешкия президент за "престъпление срещу републиката"

Разследват администрацията на чешкия президент за "престъпление срещу републиката"

Не уведомила обществото, че Милош Земан е твърде болен, за да изпълнява задълженията си