Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси пристигна на посещение в Турция, съобщава агенция Ройтерс. Това е първата му подобна визита от 12 години.

Турският президент Реджеп Ердоган посрещна египетския си колега на летището в Анкара. След това двамата се отправиха към президентския дворец, където проведоха двучасови разговори.

Ердоган подчерта, че иска да задълбочи отношенията с Египет, особено по отношение на природния газ и ядрената енергия. Министрите от двете страни подписаха 18 меморандума за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката, отбраната, туризма, здравеопазването, земеделието, финансите, културата, образованието и транспорта.

Турския президент отбеляза, че страната му и Египет искат да увеличат годишната търговия с 5 до 15 милиарда долара през следващите пет години. Той добави, че Анкара и Кайро споделят "обща позиция" относно палестинската кауза. Ердоган и Сиси призоваха за прекратяване на огъня в Газа и край на насилието на Западния бряг.

Двамата лидери обсъдиха и ситуацията в Либия, по която Египет и Турция отдавна са в противоречие и са подкрепяли противоположни фракции в неразрешен конфликт.

Отношенията между Анкара и Кайро се сринаха през 2013 г., след като тогавашният началник на египетската армия Сиси отстрани от власт Мохамед Мурси от Мюсюлманските братя, турски съюзник, който стана първият демократично избран президент на Египет година по-рано. Връзките между двете страни започнаха да се размразяват през 2020 г., когато Анкара предприе дипломатическа кампания за облекчаване на напрежението с отчуждените си регионални съперници, включително Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет.

През 2023 г. Анкара и Кайро взаимно преназначиха посланици. Турция обяви, че ще предостави на Кайро въоръжени дронове. Ердоган пътува до египетската столица през февруари за първото си посещение в Египет от 2012 г.

Студеният вятър на неволята сближава Египет и Турция

Студеният вятър на неволята сближава Египет и Турция

Заздравяването на раните, особено когато те са дълбоки като в случая на турско-египетския антагонизъм, изисква време и търпеливи усилия