Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че ще се кандидатира за президентския пост на изборите през декември, съобщиха западни медии.

"В понеделник Ал-Сиси потвърди, че ще се кандидатира за трети мандат на президентските избори, насрочени за декември", отбелязват медиите.

На свой ред Africa News съобщи, че по-рано в понеделник привърженици на президента са провели демонстрации в негова подкрепа пред кампуса на Каирския университет в Гиза.

Кандидатите за египетския президент ще подадат документи за участие в изборите по-късно през октомври, след което ще водят предизборна кампания от 9 до 29 ноември.

Президентските избори в Египет са насрочени за 10-12 декември. Според Al-Arabiya мнозина очакват сегашният президент да ги спечели.

Ако бъде преизбран, той ще заема поста на държавен глава поне до 2030 г. поради приетите през 2019 г. конституционни изменения.

Сиси управлява Египет до 2030 година

Сиси управлява Египет до 2030 година

Това показват резултатите от проведения референдум

Те предвиждат увеличаване на президентския мандат до шест години. Египетската избирателна комисия съобщи, че резултатите от изборите се очаква да бъдат обявени на 23 декември, а в случай на втори тур - не по-късно от 16 януари следващата година.

Ас-Сиси стана президент на Египет през 2014 г., след което беше преизбран през 2018 г. И в двата случая той спечели с 97 % от гласовете.