Президентът на Филипините Родриго Дутерте отвърна на удара на американски конгресмени, които се противопоставиха на възможността за негово посещение в Белия дом, посочвайки, че никога няма да отиде в САЩ, които той нарече "въшлива" страна, съобщава "Ройтерс".

Дутерте реагира на коментари на конгресмена от Масачузетс Джеймс Макгавърн, който изтъкна по време на изслушване на Комисията по правата на човека към Конгреса, че той ще протестира срещу подобно посещение, ако американският президент Доналд Тръмп реализира на практика поканата си към държавния глава на Филипините.

Комисията, съставена от членове на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), се събра в четвъртък във Вашингтон за изслушване относно кървавата, продължаваща вече повече от година война на Дутерте срещу наркотиците, при която загинаха хиляди граждани на Филипините.

Правозащитни организации твърдят, че много от смъртните случаи са всъщност екзекуции от страна на полицията, твърдение, което властите отхвърлят.

"Никога няма да отида в Америка по време на своя управленски мандат или дори след това", подчерта Дутерте, който отдавна не крие злобата си срещу САЩ, които са най-старият съюзник на страната му.

"Така че какво кара този човек да смята, че ще отида в Америка", коментирал филипинският президент пред журналисти, имайки предвид Макгавърн.

"Виждал съм Америка и тя е въшлива... би било добре за американския конгрес да започне с разследване на своите собствени нарушения и толкова много избити цивилни в практикуването на войните в Близкия изток", добави Дутерте.

"В противен случай ще бъда принуден аз също да ви разследвам. Ще започна с миналите ви грехове", предупреди той.

Тръмп беше подложен на тежки критики във Вашингтон, след като покани Дутерте в Белия дом по време телефонен разговор през април. Той не каза обаче кога.