Президентът на Иран - Хасан Рохани, определи като неизпълнимо обещанието на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп за преразглеждане на ядреното споразумение между Техеран и шесторката международни посредници, предаде Би Би Си.

На пресконференция, посветена на годишнината от снемането на санкциите срещу Иран, Рохани заяви, че думите на Тръмп са само лозунги, лишени от връзка с реалността.

"Уважаемият избран президент изказа недоволството си и заяви, че сделката е лоша, може би най-лошата в историята." - напомни иранският президент, като подчерта, че не може да става и дума за преразглеждане на споразумението.

"Това са само лозунги и ми изглежда малко вероятно той да се опита да го направи след встъпването си в длъжност. Договорът е сключен не само между нашите две страни, така че той не може да решава дали договорът е добър или лош." - коментира Рохани.

Противоположна позиция беше изразена още през декември от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който заяви, че е открил най-малко пет начина за разтрогване на сделката с Иран.

Припомняме, споразумението за иранската ядрена програма беше сключено през юли 2015 г. между Техеран и шесторката международни посредници - САЩ, Русия, Китай, Англия, Франция и Германия. С договора Иран се задължи да не разработва ядрени оръжия в замяна на ангажимент на държавите да отменят санкциите срещу страната.