Иранският президент Хасан Рохани обяви, че съпротивата срещу новите технологии е "остаряла", след като той отново разкритикува блокирането на социалните мрежи от страна на съдебната система на страната, съобщава "Франс прес".

"Съпротивата срещу новите технологии и съвременните разработки е остарял подход", изтъкна Рохани в реч, излъчвана по държавната телевизия.

"Можем да видим, че някои хора все още се противопоставят на нови явления, особено тези, свързани с комуникация и информация", добави той.

Русия погва Facebook и Twitter

Русия погва Facebook и Twitter

Не спазвали местните закони за данните

През последните години Иран блокира достъпа до много социални мрежи като Facebook, Twitter и YouTube, а през май иранският съд блокира приложението за съобщения "Телеграм".

През май Рохани заяви, че правителството не одобрява блокирането на "Телеграм", което е най-популярната социална мрежа в страната с около 40 млн. потребители или около половината от населението.

В речта си иранският държавен глава заяви, че спирането на достъпа на иранците до социални медии би довело до създаването на забранен плод, който те ще желаят повече и повече.

"Филтрирането не е решение. Трябва да повишим дигиталната грамотност на обществото, така че да могат да използват социалните медии, без да бъдат увреждани от тях", настоя Рохани, допълвайки: "Нямаме свободни медии в Иран, а имаме само държавна телевизия и радио."

"В киберпространството всичко е претоварено ... всеки иска да каже всичко в това пространство, след като те нямат никакви други медии", посочи още той.

През януари иранските медии съобщиха, че съдебната система обмисля забрана на "Инстаграм", последната голяма социална медия, която все още е свободно достъпна в страната.

Въпреки ограниченията върху социалните медии, иранците, в това число и висши властници като самия Рохани и външния министър Мохамед Джавад Зариф продължават да използват услуги като "Туитър", които са широко достъпни чрез прокси сървъри.