Руският регулатор на комуникациите "Роскомнадзор" обяви, че е отрил административни производства срещу социалните мрежи Facebook и Twitter за това, че не са успели да обяснят по какъв начин планират да спазват местните закони за данните, съобщава "Интерфакс".

От "Роскомнадзор" уточняват, че двете социални мрежи не са обяснили как и кога ще се съобразят със законодателството, което изисква всички сървъри, използвани за съхранение на личните данни на руснаците, да се намират в Русия.

Facebook премахва още страници и профили с връзки с Русия

Facebook премахва още страници и профили с връзки с Русия

Страниците са свързани със служители на руската новинарска агенция Sputnik

Началникът на руския регулатор Александър Жаров подчерта, че компаниите имат един месец да предоставят информация, или в противен случай ще бъдат предприети действия срещу тях.

Русия въведе по-строги закони за интернет през последните пет години, изискващи от търсачките да изтрият някои резултати от търсенето, платформи за съобщения да споделят ключовете за криптиране със службите за сигурност, а социалните мрежи да съхраняват личните данни на руските потребители на сървъри, намиращи се на територията на страната.

Facebook създаде отдел за борба с намесата в избори

Facebook създаде отдел за борба с намесата в избори

Екип от аналитици и програмисти…

В момента единствените инструменти, с които Русия разполага за прилагането на правилата за данните, са глобите, които обикновено достигат до няколко хиляди долара или блокиране на онлайн услуги на нарушители, което е опция, изпълнена с технически трудности.

Източници заявиха за "Ройтерс" през ноември обаче, че Москва планира да наложи по-тежки глоби на технологични компании, които не спазват руските закони.