Президентът на Иран Хасан Рохани се обяви за по-голяма свобода на словото в страната си, заявявайки, че критиците на правителството не трябва да бъдат вкарвани в затвора, съобщава "Асошиейтед прес".  

Рохани подчертал, че "критиците не трябва да бъдат задържани, критиците не трябва да бъдат изпращани в затвора". Той е говорил на Международния панаир на книгата в Техеран.   

Коментарите, които са в съответствие с предизборните обещания на Рохани през 2013 г. за реформи в Иран, дойдоха след втория тур на парламентарните избори през уикенда, в които коалицията на умерени и реформаторски сили, която е пропрезидентски настроена, си осигури най-голямата парламентарна група в 290-местния парламент.  

Ала Рохани също се е нахвърлил върху онези, чиито текстове включват „лъжи, обвинения и отслабването на силата на нацията”.

През април иранският съд осъди четирима прореформистки настроени журналисти на затвор, с присъди вариращи от 5 до 10 години, след като ги осъди по обвинения, че са действали срещу националната сигурност.