Протестите, които разтърсиха Иран, не бяха насочени само към икономиката. Това обяви иранският президент Хасан Рохани, като истинската мишена на тези коментари се предполага, че са влиятелните консерватори, противопоставящи се на плановете му за увеличаване на индивидуалните свободи в Ислямската република и насърчаването на разведряването в международен план, съобщава "Ройтерс".

Прагматичният ислямски духовник, който победи антизападните консервативни хардлайнери, спечелвайки втори президентски мандат през миналата година, също така призова за отмяната на ограниченията върху социалните медии, използвани от антиправителствените протестиращи в най-голямото предизвикателство към твърдолинейните власти от 2009 г. насам.

Иран предупреди съседите си да не всяват смут в страната

Иран предупреди съседите си да не всяват смут в страната

Подобни опити само и единствено щели да се провалят

"Би било погрешно представяне (на събитията), а също така и обида към иранския народ да се каже, че той има само икономически искания", изтъкна Рохани, добавяйки: "Хората имат икономически, политически и социални искания."

Влиятелната Революционна гвардия на Иран обяви вчера, че силите за сигурност са сложили край на продължилите една седмица размирици, които били подбудени от "чужди врагове".

Протестите, които започнаха заради икономическите проблеми, изпитвани от младите и работническата класа, се разпространиха в повече от 80 града и по-малки населени места, като доведоха до 22 жертви и повече от 1000 арестувани.

Според властите всички организатори на протестите са били идентифицирани и арестувани, като могат да получат дори смъртни присъди.

Ирански депутат потвърди смъртта на задържан в затвора, като според властите той се бил самоубил.

Мнозина от протестиращите поставиха под въпрос външната политика на Иран в Близкия изток, където той се намеси в Сирия и Ирак в битка за влияние с вражеската Саудитска Арабия.

Повтаряйки част от реториката си по време на предизборната кампания, Рохани заяви, че на хората трябва да им се позволи да критикуват всички представители на властта в Иран, без изключение.

"Никой не е невинен и хората могат да критикуват всеки", отсече Рохани.

Той също така отхвърли призивите, идващи от твърдолинейни духовници, които поискаха от правителството да блокира достъпа до социалните медии и приложенията за съобщения.