Италианският президент Серджо Матарела призова за спокойствие след оставката на премиера Матео Ренци, който претърпя поражение на референдума за конституционните реформи, провел се вчера, съобщават италианските медии.

Припомняме, малко над 59% от италианците гласуваха против предложените от Ренци реформи, които биха довели до централизиране на властта в ръцете на правителството. Активността на референдума беше 65,5 процента. 

Серджо Матарела помоли италианския премиер Матео Ренци да отложи оставката си докато се приеме в парламента бюджета за 2017 година.

Това може да стане следващата седмица.

Три сценария в Италия след референдума

Три сценария в Италия след референдума

Теоретично Матео Ренци може да спечели вот на доверие

Матарела приветства високата активност като доказателство за стабилна демокрация. Наред с това той предупреди, че политическата обстановка трябва да остане спокойна, а политическите сили да проявят благоразумие и взаимно уважение.

След като станаха ясни резултатите тази нощ Ренци обяви, че ще подаде оставка, предвид категоричния резултат от референдума. Премиерът свика правителствено заседание в 19:30 ч. българско време, като се очаква след това той да връчи оставката си на президента.

Италианският президент ще работи за бързо излизане от политическата криза. Матарела заяви, че институциите "при всички случаи трябва да изпълняват ангажиментите си и да спазват сроковете", вероятно имайки предвид спешни въпроси като приемането на бюджета за 2017 г. до края на годината.

За най-вероятен приемник на Ренци на премиерския пост е сочен най-възрастният член на правителството - министърът на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан