Казахстан продължава да разхлабва културната си обвързаност с бившите си политически господари в Москва, след като днес влезе в сила забрана за говорене на руски език по време на заседанията на правителството, въпреки че много министри го предпочитат пред родния си казахски език, съобщава "Ройтерс".

Президентът Нурсултан Назарбаев, който притежава широки правомощия и който обръща голямо внимание на общественото мнение, е издал заповедта по темата вчера.

Единственият лидер от съветската епоха, който все още е на власт, 77-годишният Назарбаев управлява централноазиатската страна от 1989 г. насам. Той говори и двата езика, като превключва между тях в речите си.

Казахстан каза сбогом на кирилицата

Казахстан каза сбогом на кирилицата

Нурсултан Назарбаев подписа указ

Ала мнозина казахстанци, включително някои високопоставени държавни служители, не знаят и двата езика и предпочитат руския, като заседанията на правителството като цяло също са двуезични.

Но на днешното заседание, излъчвано на живо по държавната телевизия, само на един министър - образователния Йерлан Сагадиев, е било разрешено да говори на руски език. Изключения за били направени и за властници от провинцията, които са участвали в заседанието по видеовръзка.

След обявяването на независимостта на Казахстан много от бившите съветски републики преминаха през процес на скъсване на отношенията с Москва, известен като дерусификация.

В Казахстан пак се връщат на латиницата, дистанцират се от Русия

В Казахстан пак се връщат на латиницата, дистанцират се от Русия

Трета промяна на азбуката в страната за около 100 години

Казахстан, който започна да се самоуправлява през 1991 г., не се втурна бързо да къса отношенията си с Москва, отчасти защото етническите казахстанци по това време съставляваха по-малко от половината от неговото население.

Четири години по-късно Назарбаев направи руския втори официален език в страната.

Но в преброяването, проведено през 2009 г., само 62 процента от населението са заявили, че владеят писмено и говоримо казахски език, докато 85 сто са заявили, че владеят руски.

Етническият баланс се е променил с времето, като казахстанците съставляват 69 на сто от 18-милионното население на богатата на петрол страна, докато етническите руснаци съставляват само една пета.

Руският език обаче продължи да доминира, създавайки публичен натиск правителството да насърчава казахския език по-активно.