Президентът на Кипър - Никос Анастасиадис, днес започва консултации с всички политически сили за постигането на консенсус за необходимите реформи в икономиката и социалната сфера, съобщи БНР. Очакват се и персонални промени в правителството, които да допринесат за създаването на по-широко партийно и обществено доверие.

Днес и утре президентът Никос Анастасиадис се среща поотделно с лидерите на седемте партии, представени в новоизбрания парламент.

"Страната е изправена пред значителни предизвикателства, които трябва да бъдат решени чрез климат на консенсус в полза на обществото", заяви той.

Като най-важна цел в момента президентът посочва изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, наречен "Кипър - утре", който той определи като "пътна карта на Кипър за тотална икономическа и социална трансформация".

Анастасиадис се стреми да осигури необходимото парламентарно мнозинство в подкрепа за заложените в плана близо 60 реформи. Критични сред тях са промените в съдебната система, местното самоуправление, държавната администрация, електронното управление.

Приемането от парламента на необходимите закони за реформите е предпоставка за получаване на европейското финансиране. Предвижда се чрез плана в Кипър да бъдат инвестирани над 4 млрд. евро.

След консултациите с лидерите ще стане ясно какви са възможностите за формиране на правителство с по-широко приемане, по-широка партийна и обществена подкрепа.