Президентът на Конго Феликс-Антоан Чисекеди иска втората по големина мироопазваща сила на ООН в света да ускори изтеглянето си от страната, считано от този декември, съобщава "Асошиейтед прес".

Президентът обяви това в обръщение към годишната среща на световните лидери на ООН.

Според него тя не е успяла да овладее конфликтите в източната част на страната

Мироопазващата мисия се състои от 17 000 души. След четвърт век мироопазващи усилия, "време е страната ни да поеме изцяло съдбата си в свои ръце" и да стане водещата сила за сигурност в Конго, каза той.

Миротворците на ООН се изтеглиха от ключова военна база в Конго

Миротворците на ООН се изтеглиха от ключова военна база в Конго

Поражението е удар върху перспективите за мир в региона

Изместването на началото на "ускореното оттегляне" с една година, от декември 2024 г., ще помогне за облекчаване на смъртоносното напрежение в региона, заяви президентът. Той се е кандидатирал за втори мандат на общи избори през декември.

Източно Конго отдавна е превзето от десетки въоръжени групировки, които търсят дял от златото и другите ресурси на региона. Някои бяха тихо подкрепени от съседните на Конго страни.

По-рано този месец по време на конгоанска военна акция срещу протести против мисията на ООН бяха убити най-малко 43 души, а повече от 50 бяха тежко ранени в източния град Гома. Арестувани са двама високопоставени офицери.

14 загинаха при нападение срещу църква в Източно Конго

14 загинаха при нападение срещу църква в Източно Конго

Отговорна за атаката е групата Кооперация за развитие на Конго (CODECO)

Подобни протести са често срещани, тъй като разочарованите конгоанци твърдят, че никой не ги защитава от атаките на бунтовниците. Отделна източноафриканска регионална сила също присъства в източно Конго, но също е свидетел на протести.

Посещението на папа Франциск в Източно Конго, което беше планирано за началото на тази година, беше отменено поради влошаващата се ситуация със сигурността там.