Войските на мироопазващата мисия на ООН в Демократична република Конго направиха стратегическо изтегляне от източната военна база Румангабо, отстъпвайки място в битката срещу бунтовническата група М23, информира Ройтерс.

Войските на ООН подкрепят конгоанските сили в битката срещу М23, които започнаха нова офанзива през октомври и превзеха град Киванджа миналата събота, прекъсвайки месеците на относително спокойствие.

"Направихме стратегическо и тактическо изтегляне от Румангабо, след консултации с нашите партньори, за да подготвим по-добре следващите стъпки заедно", написаха от мисията на ООН в Twitter.

Загубата на голямата военна база е неуспех за Конго и допълнителен удар върху перспективите за сигурност в засегнатия от конфликта изток.

Гома, столицата на провинция Северно Киву в Конго, е ефективно откъсната от горната половина на провинцията след превземането на Киванджа. Повече от 90 000 души са напуснали домовете си от подновяването на боевете на 20 октомври, според ООН.

Падането му е още едно унижение за Киншаса. Но също така отново повдига сериозни въпроси за това как един изключително малък бунт може да направи това сам, каза Джейсън Стърнс, основател на Congo Studies Group, изследователски институт в Ню Йорк Университет.