Кубинският президент Мигел Диас-Канел обяви, че неотдавнашен протест в Хавана на артистичен колектив във връзка със свободата на изразяване е "последният опит" на администрацията на американския президент Доналд Тръмп "да свали революцията", предаде "Франс прес".

"Знаете, че се опитаха да ни подмамят. Те създадоха медиен цирк", каза Диас-Канел на стотици млади хора, участвали в събитие "защита на революцията" в столичен парк.

Протестът бил "последният опит, който тръмпистите и антикубинската мафия (в Маями) могат да дирижират".

Той го нарече част от "нестандартна военна стратегия за опит за сваляне на революцията".

Група от 14 души, членове или сътрудници на Движението на художниците от Сан Исидро, наскоро се барикадираха в продължение на 10 дни в къща в Хавана.

Те настояваха за освобождаването на друг член, рапъра Денис Солис, осъден на осем месеца затвор за оскърбление.

Те бяха прогонени в четвъртък вечерта от полицията, която заяви, че акцията ѝ била необходима заради мерките срещу COVID-19, след като един човек там току-що бил пристигнал от Мексико през САЩ, без да се карантинира правилно.

Кубинското министерство на външните работи в събота привика шарже д'афер на САЩ в Куба Тимъти Зунига-Браун, като заклейми "грубата и провокативна намеса" в движението "Сан Исидро".

В петък около 200 художници се събраха в продължение на часове пред Министерството на културата, за да настояват за повече свобода на изразяване, рядка по рода си демонстрация в Куба.

Делегация, представляваща протестиращите, в крайна сметка се срещна със заместник-министър Фернандо Рохас.