Действащият президент на Латвия Егил Левитс реши да не се кандидатира за втори мандат, като призова другия кандидат Улдис Пиленс да последва примера му; това ще позволи на сегашната коалиция да се споразумее за един кандидат за държавен глава, посочи АП.

"Реших да не се кандидатирам на президентските избори на 31 май", заяви Левитс в изявление, разпространено от президентската канцелария.

Той обясни, че нито той, нито Пиленс имат ясно изразено мнозинство. "В такава ситуация има реална възможност решаващите гласове на президентските избори да отидат в партии, които не представляват латвийския и западния курс на Латвия", каза Левитс.

"В крехката ситуация на сигурност, в която се намира Латвия, това би изпратило погрешен сигнал към нашите граждани, съюзниците ни и Москва", каза президентът.

Той отбеляза, че в момента мненията в коалицията са разделени: Националният съюз и "Ново единство" подкрепиха неговата кандидатура, докато "Обединена листа" и опозиционната "Първа латвийска листа" подкрепиха Пиленс (основател на "Обединена листа").

Левитс призова Пиленс да се откаже от участие в изборите. Според него това ще позволи на сегашната коалиция да се споразумее за единен кандидат за президент в интерес на държавата. Той смята, че при сегашния политически състав на Сейма единствената реалистична коалиция, която може в по-голяма или по-малка степен да гарантира едновременно национална и западна ориентация на Латвия, е сегашната коалиция, съставена от "Ново единство", "Национално единство" и "Единна листа".

Националният съюз планираше да издигне кандидатурата на Левитс. "Обединената листа" вече официално обяви своя кандидат Пиленс в сряда.

Нито един от двамата споменати кандидати досега не е получил убедителна подкрепа в Сейма, но коалицията все още не е постигнала споразумение за кандидата, а министър-председателят Крисчанис Каринс призна в сряда, че "Ново единство" може също да издигне свой кандидат за президент.

Латвия връща задължителната военна служба

Латвия връща задължителната военна служба

За мъже от 18 до 27 г.

Номинирането на кандидатите за президент започна на 9 май и ще приключи през уикенда.

Президентските избори ще се проведат в Сейма на 31 май.