Мексиканският президент сравни езика на Доналд Тръмп с този на диктатори като Адолф Хитлер и Бенито Мусолини.

Запитан за Тръмп, Енрике Пеня Нието изрази недоволство пред вестник „Excelsior” от острите изрази на Доналд Тръмп. Според него подобен език е довел до много съдбоносни сцени в историята на човечеството.

„Това е начинът, по който Мусолини пристигна и начинът, по който Хитлер пристигна”, заявява Нието.

Майкъл Блумбърг се отказа от Белия дом

Майкъл Блумбърг се отказа от Белия дом

В американската политическа история

Досега президентът на Мексико избягваше директни коментари за Тръмп, който обеща да построи стена по протежение на границите на двете държави. Тръмп също заяви, че мексиканските имигранти пренасят престъпност и дрога в САЩ и са изнасилвачи.

Но тъй като нюйоркският бизнесмен води в предварителните избори, настоящи и бивши мексикански официални лица започнаха публично да изразяват безпокойство. Бившите президенти Висенте Фокс и Фелипе Калдерон също намекнаха за Хитлер при описване на Тръмп.

В интервюто за вестник „Excelsior”, Енрике Пеня Нието заяви, че ще работи с който в крайна сметка спечели президентските избори в САЩ тази година и да поддържа климат на взаимно уважение и съвместни споразумения. Той е категоричен, че Мексико няма да плати за стената, която иска Тръмп

В друго интервю за вестник „El Universal” мексиканският президент обяви, че той ще проявява абсолютно уважение към политическия процес в САЩ. Той обаче подчерта, че му се струва, че коментарите на Тръмп вредят на отношенията, които се опитват да имат със САЩ.