Президентът на Молдова Мая Санду призова новия Съвет за телевизия и радиоразпръскване (СТР) да не допуска пропаганда от страна на Русия, информира "Новости".

За това, че страната е заплашена от масирана руска пропаганда, се говори в доклада на Центъра за независима журналистика на Молдова.

"Както разбирам, скоро ще имаме нов състав на Съвета по телевизия и радиоразпръскване, който има определени законови инструменти и който трябва да не допуска пропаганда, измама и други нарушения. Силно се надявам, че този CTP ще бъде обективен и ефективен", подчерта Санду в ефира на TVR Moldova.

Тя добави, че сега започва работа по реформа на системата за сигурност, която ще засегне всички елементи на риск, включително киберсигурността.

"Основната част от нашата дейност зависи от работата на CTP, след което ще решим дали действащото законодателство се справя с проблема или са необходими промени в областта на сигурността, ще анализираме и ще направим изводи", заключи президентът.

През 2017 г. молдовският парламент прие закон за борба с чуждестранната пропаганда, поради което много руски телевизионни канали бяха забранени. Аудиовизуалният кодекс, одобрен през 2018 г., предвиждаше същата забрана. Тогавашният проруски президент Игор Додон се отказа да го одобри, в резултат на което беше временно отстранен от длъжност, а председателят на парламента Андриан Канду одобри кодекса. По-късно Венецианската комисия и Конституционният съд обявиха подобни действия за незаконни, а през 2020 г. законът за борба с пропагандата беше отменен.