Президентът на Словакия Андрей Киска отхвърли предложения състав на правителство от номинирания за премиер Петер Пелегрини и поиска нови номинации за министри до петък, призовавайки за по-категорични промени в правителството, за да се успокои политическата криза, предизвикана от убийството на журналиста Ян Куциак, съобщава "Ройтерс".

В Словакия се проведоха най-големите масови протести от времето на мирното сваляне на комунистическия режим преди почти три десетилетия, след като разследващият журналист и неговата годеница бяха застреляни в дома им през миналия месец.

В Словакия десетки хиляди протестираха срещу правителството

В Словакия десетки хиляди протестираха срещу правителството

Акции в 35 града в петъчния ден...

Протестиращите излязоха на улицата, за да настояват за нови избори и гаранции за справедливо разследване на смъртта на 27-годишния Куциак, който разследваше корупционни схеми, в които са замесени бизнесмени, политици и италианската мафия.

Премиерът Роберт Фицо подаде оставка през миналата седмица, за да остави трипартийното правителство на власт. Той предложи колегата си от партия "Смер" и вицепремиер Пелегрини да ръководи новия кабинет.

Пелегрини представи предложения от него кабинет на президента вчера, като предложи непартийна фигура за вътрешен министър в опит да изпълни исканията на протестиращите.

Словакия тръгна към предсрочни избори

Словакия тръгна към предсрочни избори

Страната е разкъсвана от протести

"Пелегрини трябва да убеди хората, че новото правителство ще доведе до промените, които очакваме. Той трябва да създаде стабилно правителство, чийто състав, особено във вътрешното министерство, ще бъде в състояние да успокои напрегнатата атмосфера в нашето общество", изтъкна Киска в изявление по телевизията.