Прокурорът на Международния съд в Хага Луис Морено Окамп съобщи, че има нови свидетелства за военни престъпления в суданската провинция Дарфур.
Морено също е разпространил ордер за арест на президента на Судан Омар Башир. Обвиненията са за престъпления срещу човечеството и геноцид.

Според оценките на ООН в следствие от конфликта между правителствените сили и бунтовниците в Дарфур са загинали около 300 000 души, а основна вина за това носи държавният апарат на Судан.

Судан обаче не признава правомощията на Международния наказателен съд в Хага и и судански представители предупредиха, че всякакви обвинения срещу Башир могат да попречат на усилията за установяване на мир в Дарфур.

След обявеното от главния прокурор на Хага предстои тричленен състав на Международният съд да реши дали ще приеме за разглеждане обвинението.

Редица анализатори посочват, решението на прокурора е победа на правосъдието, но има вероятност наистина да подрине мирния процес и да предизвика нова вълна от насилие в провинцията.