Президентът на Виетнам Нгуен Суан Фук подаде оставка, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като управляващата комунистическа партия обвини в "нарушения и неправомерни действия" служители под негов контрол, докато той е бил министър-председател.

68-годишният Фук, който беше премиер на страната в периода 2016-2021 г., е на до голяма степен церемониалната позиция на президент от по-малко от две години и е най-високопоставеният служител, който попада под прицела на партията за изкореняване на корупцията.

Виетнам няма върховен владетел и официално се ръководи от четири "стълба" - секретар на управляващата партия, президент, министър-председател и председател на законодателния орган.

"Напълно осъзнавайки отговорностите си пред партията и народа, той подаде молба за оттегляне от възложената му длъжност, напускане на работа и пенсиониране", се посочва в прессъобщение на правителството.

Не е ясно дали партията, която е приела оставката на Фук, вече е посочила негов наследник.

През последните седмици се появиха спекулации, че Фук ще се оттегли от поста, след като този месец бяха уволнени двама вицепремиери, които са били под негово ръководство, на фона на засилващата се антикорупционна кампания на управляващата партия.

Само през 2022 г. 539 партийни членове са били преследвани или "наказани" за корупция и "умишлени закононарушения", като сред тях има министри, висши служители и дипломати. Полицията пък е разследвала 453 случая на корупция, което е с 50% повече спрямо 2021 г.

За да влезе в сила, оставката на Фук трябва да бъде одобрена от Народното събрание. Очаква се законодателният орган да проведе извънредно заседание тази седмица.

Фук беше избран за президент през април 2021 г. и беше спряган като наследник на генералния секретар на партията - най-престижната длъжност в страната.

Въпреки оставката му правителството го похвали за постиженията му.

"Като министър-председател с мандат 2016-2021 г. той положи големи усилия в ръководенето, насочването и администрирането на превенцията и контрола на епидемията от COVID-19, постигайки важни резултати".